Fransız donanmasından büyük alçaklık!

Fransa ve Yunanistan uluslararası hukuku çiğnemeye devam ediyor. Yunan donanmasının düzensiz göçmenleri Türk sularına ittiği gibi Fransız donanması da göçmenleri İngiliz sularına itiyor.

DÜNYA 18.09.2020, 10:04
Fransız donanmasından büyük alçaklık!

Fransız Donanması, Manş Denizi'nde boğulmak üzere olan 16 Afgan göçmeni kurtarmak yerine İngiliz sularına iterek ölüme terk etti. Düzensiz göçmenlerin boğulmak üzere olduğu gören bir balıkçı teknesinin ihbarı üzerine İngiltere Kraliyet Donanması belirtilen koordinatlara geldi ve 16 Afgan göçmenin hayatını kurtardı. Fransa donanmasının hukuksuz girişimi Yunanistan donanmasının rutin hukuksuz eylemlerini akıllara getirdi. Yunanistan donanması ve sahil güvenlik güçleri de Ege'deki göçmenleri, şişme botlarını patlatarak, ateş ederek, şişleyerek ya da deniz aracıyla üzerlerine giderek Yunan kara sularına girmesine izin vermiyor ve Türk sularına doğru itiyor.

Fransız askerlerinin, Manş Denizi'ni geçmeye çalışan ve içinde 16 Afgan göçmenin bulunduğu şişme botu, hayatları zaten tehlikede olmasına rağmen kurtarmak yerine İngiliz sularına doğru itmesi ilk kez bağımsız bir gözlemci tarafından doğrulandı.

The Telegraph özel haber yaptı

The Telegraph gazetesi muhabiri Jamie Johnson, son zamanlarda artan göçmen geçişini takip etmek takip etmek ve izlenimlerini habeleştirmek için Manş Denizi'ne açıldı.

Muhabir Jamie Johnson, sabah 07.00 sıralarında Fransız sularının bir mil içinde bir şişme bot fark etti. 4'ü kadın ve 2'si çocuk 16 Afgan göçmenin, rüzgar karşısında çok zor durumda olduğunu ve yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunu gördü. Birkaç dakika sonra ise şişme botun üzerine Fransız donanmasına ait 105 tonluk geminin geldiğini gören muhabir Jamie Johnson, ıslanmış ve üşümüş olan göçmenlerin kurtarılacağını düşünürken askeri geminin botu sürüklemeye ve İngiliz sularına doğru itmeye başladığına şahit oldu.

İngiltere Kraliyet Donanması kurtardı

Fransız donanmasının müdahalesiyle daha da zor duruma düşen Afgan göçmenlerin durumunu telsizle İngiliz Donanmasına bildirdi ve İngiltere Kraliyet Donanması tarafından gönderilen bir askerî bot, göçmenleri batmak üzere olan şişme bottan alarak kurtardı.

Fransız yetkililer açıklama yaptı

The Telegraph gazetesi muhabiri Jamie Johnson'a konuşan balıkçı teknesinin kaptanı, "O an orada bulunmasaydık hepsi ölmüştü. Fransızların yaptığı tam bir rezalet idi" dedi. 

The Telegraph gazetesi, yaşananları Fransız yetkilere sordu. Fransız yetkililer gazeteye, hukuksuzluğu ne kadar normalleştirdiklerinin kanıtı niteliğinde bir açıklama yaptı.

Manş Denizi’ni geçmeye çalışan teknelerin sayısının göz önüne alınması gerektiğini savunan yetkili, "her bir teknenin tehlike seviyesinin, içinde bulunduğu ihtiyaç durumunun ve taşıdığı riskin değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.

2020 yılı Ocak ayı başından bugüne kadar 6300'den fazla göçmenin Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye ulaştığı ve bunların büyük bölümünün Fransa donanması tarafından itildiği biliniyor. İngiltere ise Fransa'yı, "göçle mücadele konusunda iş birliği yapmamak" ile suçluyor.

Yorumlar (0)