Fransız doktorlara kızıyorduk, Oxford seçmiş bile!

Fransız iki doktorun Covid-19 aşısı testlerinin Afrika'da yapılabileceğini dillendirmesi büyük tepki çekmişti. Oxford Üniversitesi'nin denek için ülke, hatta şehir, hatta yaş ve meslek grubu bile belirlediği ortaya çıktı.

DÜNYA 27.05.2020, 17:05 27.05.2020, 17:13
Fransız doktorlara kızıyorduk, Oxford seçmiş bile!

Cochin Hastanesi Yoğun Bakım Servisi doktoru Jean Paul Mira ile Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Camille Locht'un, Fransız LCI televizyonundaki programda "aşı çalışmalarının Afrika'da yapılması" önerisi dünyayı ayağa kaldırmıştı.

Fransız doktorlar sadece dillendirdikleri için bu kadar yoğun tepki alırken, Oxford Üniversitesi'nin Covid-19 aşısını denemek için ülke, hatta şehir bile belirlediği ortaya çıktı.

Oxford Üniversitesinin bir taraftan Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı aşı geliştirmeye çalışırken diğer taraftan bu aşıyı test etmek için Afrika ülkesi Kenya'yı seçmesi de akıllara Fransız doktorların önerisini getirdi. Kenya içinde iki şehir bile belirleyen Oxford Üniversitesi'nin aşıları yetişkinler üzerinde denemeyi planladığı belirtildi.

DSÖ'de kayıtlı

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) uluslararası klinik deneyleri kayıt altında tuttuğu platformda detaylarını paylaştığı çalışmaya göre, Kenya’da 18 yaşından büyük 400 kişide yeni aşının koruma sağlayıp sağlamadığı test edilecek.

KEMRI (Kenya Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü) Welcome Trust Araştırma Programı’nın yerel ortağı olduğu çalışmanın yaklaşık 2 yıl sürmesi hedefleniyor.

Gönüllülük kılıfı

Sağlıklı bireylerin gönüllülük esasına uygun şekilde katılacağının belirtildiği aşı programına, sadece doktor, hemşire ve eczacı gibi sağlık çalışanlarının katılacak olması dikkat çekiyor.

Sözde gönüllülerin, koronavirüsün yayıldığı Kilifi ve Mombasa kentlerinden seçileceği kaydediliyor.

Kenya hükümeti programa onay verdi mi?

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Fransız iki doktorun çıkışından sonra Nisan ayında yaptığı açıklamada Kenyalıların aşı deneylerinde kobay olarak kullanılamayacağını söylemişti ancak Kenya hükümetinin mevcut programa onay verip vermediği henüz bilinmiyor.

Oxford Üniversitesi, geçen ay insanlar üzerinde test etmeye başladığı aşının başarılı olması halinde üretim ve dağıtımı için ilaç devi AstraZeneca ile anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)