Fransız Bakan’dan ABD’ye rest: “Kendileriyle görüşmeyeceğiz” 

Denizaltı krizinin ardından ABD’de basın açıklaması yapan Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, ABD’nin tutumunu hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. 

DÜNYA 21.09.2021, 10:55
Fransız Bakan’dan ABD’ye rest: “Kendileriyle görüşmeyeceğiz” 

Son günlerde Avustralya ve Fransa arasındaki sular, AUKUS anlaşması sebebiyle durulmuyor. BM Avrupa Bakanlarını dahi harekete geçiren bu anlaşma ve gerginlikler sebebiyle BM Genel Kurulu, “bu konuyla özel olarak ilgileneceklerini” açıkladı. Bunun üzerine ABD’ye giden Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Diran, BM’nin 76’ncı Genel Kurulu öncesinde New York’ta basın mensuplarıyla bir toplantı düzenledi. 

“Konu, anlaşmanın iptal edilmesi değil güvensizlik” 

Denizaltı projesi konusunda Avustralya ve ABD’nin orta karar alarak müttefikleri arasında istişare yapmadığını dile getiren Le Drian, “Konu, anlaşmanın iptali kesinlikle değil. Elbette bu durum bizim için olumsuz fakat konu bu değil. Konu, müttefiklerin güveninin kırılması, güvensizlik. Bu güvenin kırılması da bizi, müttefik ve ortaklık kavramları üzerinde düşünmeye itiyor.” ifadelerini kullandı. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in bu konuda açıklamalar yaptığını ve kendi endişelerinin AB tarafından da paylaşıldığını gördüklerini aktaran Le Drian, Avrupalıların çok taraflılık konusunda kararlılığını göstermesi ve yolu çizmesi gerektiğini kaydederken Avustralya’nın sözleşmeyi iptal etmesini hiç beklemediklerini belirtti. 



Fransa, olaylar hakkında açıklama bekliyor 

Müttefikliğin “konuşmak”, “anlaşmak”, “şeffaflık” ve “gizlememek” gibi anlamlara geldiğini ifade eden Le Drian, “Tüm bu gelişmeler hakkında açıklama bekliyoruz. Bir diğer konu da Hint-Pasifik stratejisi. Çin’e karşı oldukça çatışmacı olduğunu düşündüğümüz bu anlaşma ne anlama geliyor? Çin ile bir rekabet var fakat burada her ülke kendi egemenliğini korumaya çalışıyor. Her ülkeye de egemenliğinin korunması alternatifinin sunulması gerekiyor. Bu konuda Emmanuel Macron ve Joe Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşecek.” 

Le Drian, ABD’li mevkidaşı ile “görüşmeyecek” 

Le Drian, BM 76’ncı Genel Kurulu kapsamında gittiği New York’ta ABD’li mevkidaşı ile bir görüşme planlamadığını çünkü ABD’nin denizaltı projesi ile tam bir “hayal kırıklığı” oluşturduğunu kaydetti ve şunları ekledi: “Öngörememenin, tek taraflılığın ve müttefike saygı göstermemenin geçmişte kaldığını zannediyorduk.” 

“ABD, AB’nin çıkarlarını dikkate almalı” 

Le Drian, müttefiklerin arasında bir şeylerin gizlenmemesi gerektiğini açıkça ifade ederken şu yorumlarda bulundu: “Bu olay, Avrupalıların da temel çıkarlarını ilgilendirmektedir. Bu, ABD’nin çıkarlarına aykırı geldiği anlamına gelmez. Eğer öyleyse de birbirimize bunu söylememiz gerekirdi. ABD, Avrupalıların çıkarlarını da dikkate almalı. AB, bu konuda ABD ile temasa geçmeli.” 

Yorumlar (0)