Fransa’da İmam, bayram hutbesi sebebiyle görevden alındı 

Fransa’da bir cami imamı, bayram namazındaki hutbede okuduğu hadis ve ayet sebebiyle görevden alındı. İmamın okuduğu hadis ve ayetlerin, cumhuriyet değerlerine aykırı olduğu belirtildi.  

DÜNYA 24.07.2021, 15:28 25.07.2021, 14:29
Fransa’da İmam, bayram hutbesi sebebiyle görevden alındı 

Fransa’nın Loire bölgesindeki Saint-Chamond Ulu Camii imamı Mmda Ahamada, bayram namazı sonrasında hutbe okudu. Hutbe içerisinde Ahzab Suresi’nden İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in eşlerine hitap eden ayetlerden ve bazı hadislerden alıntı yapan imamın görüntüleri kısa sürede sosyal medyada en çok paylaşılan videolardan oldu.  

Cumhuriyetçiler Partisi Belediye Konsey Üyesi Isabelle Surply tarafından da paylaşılan ve ardından İçişleri Bakanlığı’na iletilen video, ülkede tartışma yarattı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “cinsiyet eşitliğine aykırı” ve “kabul edilemez” gördüğü ayet ve hadisler sebebiyle Loire Valiliği’ne imamın görevden alınması ve oturum izninin yenilenmemesi konusunda direktif verdi. Böylelikle İmam Ahamada, görevden alındı. Cami yönetimi de sosyal medya hesabından paylaştığı haberde imamın oturma izninin yenilenmemesi konusunda çalışmaların başlatıldığını aktardı. 

“Ayetler, bağlam dışı kullanıldı” 

İmam Ahamada ise ertesi gün konuyla ilgili bir Fransız gazetesine açıklamalarda bulundu. Bazı ayetlerin bağlam dışı kullanıldığını belirten Ahamada, “Kızlarımız elbette ki evde oturmak zorunda değiller. Pilot, mühendis ya da doktor olabilir.” 



“Cinsiyet eşitliğine aykırı” 

Hauts-de-Seine vilayetindeki Gennevilliers Camii görevlisi İmam Mehdi de 4 Haziran 2021’de verdiği vaazda Müslüman kadınların giyim tarzını eleştirmişti. Bu vaazın videosu da sosyal medyada yayılmış ve “cinsiyetçi” olarak kabul edilen konuşma sebebiyle Bakan Darmanin, İmam Mehdi’yi görevden almıştı. Darmanin, aynı konunun ikinci kez gündeme gelmesi ile birlikte “cinsiyet eşitliğine aykırı” ifadelerin artık vaazlar sırasında kullanılmaması gerektiğini söylemiş; cami yönetimlerinin bu konuda önlem alması gerektiğini vurgulamıştı. 

Benzer vaaz okunursa cami kapatılacak 

Darmanin, bölge valisinden olayın takipçisi olmasını istediğini bildirdi. Söz konusu camilerde aynı türde vaazların tekrarlanması halinde cami faaliyetinin askıya alınacağı aktarıldı.  

Bakan Darmanin, sosyal medya hesabından konuyla ilgili 2 imamın da görevlerine son verildiği açıklamasını yaparken şunu ekledi: “Cumhuriyetin kurallarına ve değerlerine karşu çıkanlarla durmadan ve yorulmadan savaşacağız.” 



Kadınların ibadetini yasaklayan cami hedefte 

Bir Fransız gazetesi ise Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana kadınların içinde ibadet yapmasına izin verilmeyen Roubaix Camiinin İçişleri Bakanlığı’nın hedefinde olduğunu belirtti. Habere göre Bakanlık, cami yönetimi e caminin yer aldığı North vilayeti yönetiminden açıklama bekliyor. 

“İslam’a karşı nefret dolu” 

İnsan hakları savunucusu olan Avukat Sefen Guez, Fransa İçişleri Bakanı’nın imamları hedef alması ve vali aracılığıyla imamların görevden alınması hakkında sosyal medya hesabından eleştiride bulundu: “Saint-Chamond Camisi gösterdi ki Fransa’daki imamları valilikler atıyor.” Fransa’da ünlü olan medya uzmanı Sylvain Tirreau ise Darmanin’in İslam’a karşı nefret dolu olduğunu ve Müslümanlara karşı girişimlerden asla vazgeçmeyeceğini aktardı. 



İmza kampanyası başlatıldı 

İmam Mmadi Ahamada’ya destek amacıyla Fransa genelinde imza kampanyası başlatıldı.  

Yorumlar (0)