Fransa’da enerji krizi büyüyor: Macron’dan yeni hamle

Rusya’ya uygulanan ağır ambargolar sonra enerji krizine giren Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni hamlesini tartışıyor. 

DÜNYA 16.07.2022, 12:44 18.07.2022, 09:17
Fransa’da enerji krizi büyüyor: Macron’dan yeni hamle

Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte Rusya’ya uygulanan ağır yaptırımlar, en çok Avrupa devletlerini etkiledi. Birçok ülkede enerji krizi patlak verirken, çözüm arayışları da hız kazandı. Krizin en etkili olduğu ülkelerin başında gelen Fransa’da da yeni adımlar atılıyor. Ülkedeki enerji kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gereksiz bir şekilde yanan sokak lambalarının artık söndürüleceğini duyurdu. 

“Rus gazının tamamen kesilmesine hazırlıklı olmak zorundayız”

Hollanda ve Almanya’da da devlet televizyonları tarafından benzer çağrılar yapılırken, Fransa’da bizzat Macron tarafından bu açıklamanın yapılmış olması dikkat çekti. “Rus gazının tamamen kesilmesine hazırlıklı olmak zorundayız” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Macron, alternatif kaynaklara bir an önce yönelmeleri gerektiğini dile getirdi. 

Gereksiz sokak lambaları söndürülecek

Hükümetin en kısa sürede enerji tasarrufunu içeren yeni bir teklif hazırlayacağını açıklayan Macron, bu stratejinin ilk adımı olarak ülke genelindeki gereksiz sokak lambalarının söndürüleceğini duyurdu. Rusya’nın, elindeki enerji kaynaklarını bir silah gibi kullandığını dile getiren Macron, her türlü senaryoya hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. 

“Çeşitli alternatifler üzerine çalışıyoruz”

Ukrayna savaşının ne zaman son bulacağını hala kestiremediklerini dile getiren Macron, “Rusya, gıdada olduğu gibi elinde bulunan enerji kaynaklarını da diğer ülkelere karşı birer şantaj aracı ve silah olarak kullanıyor. Rus gazı olmadan da hayatımızı sürdürebileceğimiz bir senaryoya bir an önce hazırlanmamız gerekiyor. Çeşitli alternatifler üzerine çalışıyoruz. Ülkemizdeki doğalgaz kaynaklarını çoğaltmaya devam ediyoruz. Deniz rüzgâr santralleri bu süreçte hızlandırılacak. Tüm dünya olarak el ele verip çözüm üretmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Macron’a yönelik tepkiler artıyor

Ülkedeki enerji krizi ve artan enflasyon rakamları, Cumhurbaşkanı Macron’a yönelik tepkileri artırdı. Özellikle muhalif isimler, Macron’u Rusya’yı durduramamakla suçluyor. Öte yandan Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan en çok etkilenen ülkenin ise Fransa olduğu dile getiriliyor.

Yorumlar (0)