Fransa’da “darbe çağrışımlı bildiriyi imzalayan askerler” yaptırımla karşı karşıya 

Fransa’da aşırı sağcı dergide yayınlanan darbe imalı bildiriyi imzalayan 18 asker hakkında yaptırım uygulanacak. 

DÜNYA 30.04.2021, 10:52 01.05.2021, 00:50
Fransa’da “darbe çağrışımlı bildiriyi imzalayan askerler” yaptırımla karşı karşıya 

Fransa’nın aşırı sağcı dergilerinden birinde yayınlanan “darbe imalı bildiriyi” imzalayan 18 asker hakkında yaptırım uygulanması kararı alındı. Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre tarafından yapılan açıklamaya göre 18 askerin içinde emekli generaller de bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bildiride, “Fransız milletinin parçalandığı” ve bu konuda acil olarak önlemlerin alınması gerektiği yer alıyor. Ayrıca “İslamcılık” konusunda da geniş çaplı yer ayrılan bildiri, ülkede büyük yankı uyandırmıştı.

“Bu bildiri beni şok etti”

Emekli generaller hakkında “ihraç edilmesi” ve hali hazırda çalışıyor olan personeller hakkında da “disiplin işlemi” uygulanması kararını alan Fransa Genelkurmay Başkanı, “Ordunun tarafsızlığı esastır. Bu yüzden bu bildiriyi kabul edemem. Aktif olan ordumuza yapılan bu çağrıyı okuduğumda irkildim ve bu beni alt üst etti” şeklinde konuştu.



"Bu, orduyu manipüle etme girişimidir"

Başkan Lecointre, bu durumun orduyu manipüle etme girişimi olduğunu ve bunun asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bu askerlerimiz kendilerini ifade etmek istiyorsa askeri rütbelerinin ardına sığınmadan yapsınlar. Üç ordumuzun kurmay başkanlarıyla aldığımız karara göre generalleri ihraç edeceğiz ve düşük rütbeli askerlere de disiplin cezası uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

Generaller, askeri şurada yargılanacak

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, bildiride imzası bulunan 18 askerin şura önünde yargılanacağına değinirken Fransa Başbakanı Jean Castex ise bildiriyi kınadı. 

Yorumlar (0)