Fransa’da başörtüsü yasağı protestosunu engelleyen Emniyet Müdürüne ceza

Fransa'da mahkeme, başörtüsünün spor karşılaşmalarında yasaklanmasını öngören yasayı protesto etmek için bugün gerçekleştirilecek olan gösteriye yönelik Paris Emniyet Müdürlüğünün uyguladığı yasağı bozarak, Emniyet Müdürü Didier Lallement’a para cezası verdi.

DÜNYA 10.02.2022, 08:27 10.02.2022, 08:50
Fransa’da başörtüsü yasağı protestosunu engelleyen Emniyet Müdürüne ceza

Dün Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen protesto yasağına ilişkin kararı değerlendiren Paris İdari Mahkemesi, "protesto etme özgürlüğünün açık ve ciddi bir şekilde yasa dışı ihlali” gerekçesiyle söz konusu kararı askıya aldı.

Protestoları engelleyen Emniyet Müdürü’ne para cezası

Mahkeme, protesto gösterilerini yasaklayan Paris Emniyet Müdürü Lallement’ı, 1000 euro para cezasına çarptırırken, protestoyu gerçekleştiren Başörtülüler Kolektifi ile İnsan Hakları Ligi’ne 1000’er euro ödenmesine karar verdi. Söz konusu mahkeme kararı, protestonun planlandığı tarihten sonra açıklanması sebebiyle gösteri yapılamadı. Ayrıca bir grup kadın, protestoyu engellemek amacıyla polisin nöbet tuttuğu Esplanades Meydanından ayrılmasından sonra bu bölgeye gelerek futbol oynadı.

Yasa teklifi süreci

Fransa Senatosu, 18 Ocak’ta spor karşılaşmalarında başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasayı kabul etmişti. Daha sonra Senato ve Ulusal Meclis üyelerinden oluşan bir komisyonda, 31 Ocak'ta yeniden değerlendirilen teklif, Ulusal Meclise gönderilmişti.

Yasa Ulusal Mecliste görüşülüyor

Bu değişikliğin kabul edilmesi halinde, Fransa'daki spor federasyonları ile birlikte bağlı kuruluşlar tarafından düzenlenen müsabakalarda ve spor etkinliklerinde, "bariz dini sembollerin”e izin verilmeyecek. Paris’te yerel saatle 16:30’da gerçekleştirilmesi kararlaştırılan gösteri, Emniyet Müdürlüğü tarafından "kamu düzenini tehlikeye atacağı" iddiasıyla dün iptal edilmişti. Gösteriyi planlayan Başörtülüler Kolektifi, söz konusu karara tepki göstermiş, daha sonra yasağa itirazda bulunmuştu.

Yorumlar (0)