Fransa: "Yunanistan'ın bizden savaş uçağı alması devrim"

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Yunanistan'ın kendilerinden "18 adet Rafale savaş uçağı" satın alacağını duyurmasını "devrim" olarak nitelendirdi. 

DÜNYA 18.09.2020, 13:40 18.09.2020, 13:45
Fransa: "Yunanistan'ın bizden savaş uçağı alması devrim"

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliğinde Fransa, Yunan'ın yanında yer almaya devam ediyor.

Fransa, bu kapsamda Yunanistan'a silah satma girişimlerine başladı. 

Konuya ilişkin açıklama Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'den geldi.

Bakan Parly, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yükselen tansiyon ile Yunanların kendilerinden savaş uçağı satın alacağını duyurmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Parly, ülkesinin silah ihracatının yüzde 42'sinin, 2019 senesinde Avrupa ülkelerine yapıldığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in kendilerinden "18 adet Rafale savaş uçağı" satın alacağını duyurmasını "devrim" olarak nitelendiren Parly, ilk kez bir Avrupa ülkesinin böyle bir talep ile geldiğini ifade etti.

Parly, Fransız havacılık endüstrisi adına önemli bir başarı sağlandığını dikkat çekerek, bu durumun Fransız ordusunun kıymetinin anlaşılması manasına geldiğini de ekledi. 

Ne olmuştu?

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, Yunan ordusunun caydırıcılığının artırılacağını söylemişti.

Miçotakis, bu kapsamda Fransa'dan "18 adet Rafale savaş uçağı"nın acil bir şekilde satın alınacağını duyurmuştu.

Yunanistan'ın 10 senelik silahlanma programının maliyeti 10 milyar Euro olarak belirlenmişti. Söz konusu program kapsamında 4 tane fırkateyn ile deniz kuvvetleri için 4 tane helikopter alınacağı ifade edilmişti. Ayrıca, 4 eski fırkateynin onarılacağı ve torpil ile roket alımı yapılacağı belirtilmişti.

Miçotakis, Yunan ordusuna 5 sene içerisinde 15 bin kişilik personel alımı gerçekleştirileceğini kaydederek, siber saldırıların engellenmesi için yeni programlar oluşturulacağını ve elektronik sistemin geliştirileceğini ifade etmişti.

Yorumlar (0)