Fransa yine karıştı! Polis ve göstericiler arasında sert arbede

Fransa'da Ulusal Mecliste kabul edilen, ‘güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara hapis ve para cezası’ yasa tasarısının ardından Parisliler sokağa döküldü.  Polisle protestocular arasında sert arbede yaşandı.

DÜNYA 29.11.2020, 12:00 29.11.2020, 13:57 Hanife
Fransa yine karıştı! Polis ve göstericiler arasında sert arbede

Fransa’da tansiyonlar daha da yükselmeye devam ediyor…

Polis şiddetine ve güvenlik yasa tasarısına tepki gösteren Fransızlar Paris'teki Republique Meydanı'nda bir araya gelerek, Nation Meydanı'na kadar yürüdü.



Sloganlarda 'Macron istifa' yazıları 

Eylemcilerin pankartlarında ise güvenlik yasasında yer alan, ‘güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara yaptırım’ kararına tepki, polis şiddeti karşıtı söylemler ve "(Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istifa" sloganları yer aldı.

Fransız polisinden sert müdahale

Gösteride çıkan sert arbede de polis, protestoculara biber gazı ve copla müdahale ederken, eylemcilerde, birçok çöp bidonu ve araç ile bir kafeyi ateşe verdi.

Fransız İç İşleri Bakanlığı:  46 bin kişi katıldı

Olaya ilişkin Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre, başkentteki gösteriye 46 bin kişi katıldığı belirtildi. Bir diğer açıklamada Paris Emniyet Müdürlüğü'nden geldi. Açıklamada söz konusu arbede de Paris'teki eylemde 9 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
Ayrıca Lyon'daki gösteride de polis, protestoculara karşı biber gazı kullandı. Eylemde, birçok gösterici ve bir polis yaralandı.



"Polis şiddetine isyan”

Göstericilerden Mathilde isimli bir avukat, Fransa gibi bir ülkede böyle bir yasa tasarının hazırlanmasını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi ve Afrika kökenli gencin polis şiddetine maruz kalmasına ve çadırlarda barınmaya çalışan sığınmacılara da değinerek, "Tüm bunlara ve polis şiddetine isyan etmemiz gerekiyor." dedi.

Macron, kapitalist sistemi koruyor!

Bir diğer göstericilerden Raphael Henry ise Fransız devletinin sosyal eylemlere baskı uygulamak için, polisin halka daha kolay baskı yapmasını sağlayan yasa tasarısını istemediklerini belirtti. Henry, “Macron yönetimi sosyal hareketlere baskı uygulayarak kapitalist sınıfı korumaya çalışıyor." diyerek Macron’un bu tasarıyla polis şiddetinin görünür olmasını engellemek istediğini belirtti.

Fransa’daki bu tartışmalı yasa tasarısı nedir? 

Polis şiddetini artırabileceği ve basın özgürlüğünü ihlal edebileceği gerekçesiyle büyük tartışmalara neden olan güvenlik yasa tasarısı Ulusal Meclis'te kabul edilmişti. Tasarı, yürürlüğe girmesi için Ocak 2021'de Senatonun onayına sunulacak. Eğer, tasarı, Senato'dan geçerse bir kez daha Meclis'te oylanacak.

Tartışmalı Tasarı şunları içeriyor:
•    Güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası,
•    Gösterilerde "drone"nun yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameralar insanları izlemek için kullanılabilecek.

Daha önce neler olmuştu?

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterileri ile emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddet görüntüleri, sosyal medyada paylaşılması ile büyük tepki toplamış ve söz konusu polislere soruşturma açılmıştı.

Fransız güvenlik güçlerinin eylemlerdeki şiddetinin bilançosu, ülkedeki polislerin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını gözler önüne serdi. 

Yorumlar (0)