Fransa ve Belçika'dan KADES hamlesi!

Kadına yönelik şiddet vakalarının engellenmesi için Türkiye'de 2018'de başlatılan KADES uygulaması, bazı Avrupa ülkelerinin ilgisini çekti. Fransa ve Belçika, KADES'ten örnek alarak benzer uygulamalar başlattı.

DÜNYA 18.07.2022, 15:36 18.07.2022, 17:42 Hakan Öksüz
Fransa ve Belçika'dan KADES hamlesi!

Türkiye'de kadınların güvenliği için İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında bir uygulama başlatıldı. Kadına yönelik şiddet vakalarının artması üzerine başlatılan KADES (Kadına Destek Uygulaması), başarı oranı ile dikkat çekti. Şiddet gören veya tehlikeli bir durumda bulunan kadınların "tek tıkla" yetkililere alarm göndermesi, pek çok vakada etkili oldu ve hayat kurtardı.

Polise "tek tıkla" alarm gönderiyor

Kadına yönelik şiddete ilişkin çözüm önerileri arayan Fransa, Türkiye'deki başarılı uygulamadan örnek aldı. Kadınların karşılaştığı zorbalığı engellemek için "Ma Sécurité" adlı bir uygulamaya geçildi. Şiddet gören kadınlar, tıpkı KADES uygulamasına benzer şekilde "tek tıkla" bulunduğu konumu yetkililere gönderiyor.

Uygulama üzerinden gönderilen alarmlar, çoğu vakada kadınların şiddet görmesini engelledi ve can güvenliğini sağladı. Türkiye ve Fransa'dan sonra benzer bir yöntem kullanan Belçika, kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi için "tele alarm" uygulamasına geçti. 

Belçika'da kıyafet içine "alarm düğmesi" konuluyor

Uzmanlar, çoğu kadın cinayetinin eski eşler tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Boşandıkları eşlerini takip eden kişilerin cinayet işlemesinin önüne geçmek isteyen Belçikalı yetkililer, bunun için ilginç bir uygulama başlattı. Bazı kadın kıyafetlerinin içine yerleştirilen alarm düğmesi, tehlikeli bir durumun yaşanması halinde polise sinyal gönderiyor. Pilot uygulamanın Gent şehrinde denendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)