Fransa ve Almanya Bakanlar Kurulu toplandı, Türkiye lehine karar çıktı 

Fransa ve Almanya Bakanlar Kurulu arasında ortak olarak bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıdan çıkan kararlar, genelge şeklinde kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşılan maddelere göre bundan sonra iki ülkenin amacı, Türkiye ile birlikteliklerini güçlendirmek. 

DÜNYA 01.06.2021, 16:03 02.06.2021, 10:09
Fransa ve Almanya Bakanlar Kurulu toplandı, Türkiye lehine karar çıktı 

Almanya’nın ev sahipliğinde Almanya ve Fransa’nın Bakanlar Kurulu, ortak bir toplantı gerçekleştirdi. Çevrim içi olarak düzenlenen toplantıda iki ülkenin durumu, ikili ilişkiler, bölgesel ilişkiler, Covid-19 salgını, iklim krizi, dijital dönüşüm, ekonomi gibi çok çeşitli konular ele alındı. Toplantıda alınan kararlar, toplantı bitiminin ardından kamuoyu ile paylaşıldı. Toplamda 62 maddenin yer aldığı bildirili toplantının sonucu ise Türkiye’nin lehine oldu.

Türkiye ile iş birliği içerisinde ilerlemek istediklerini belirten iki ülke, bu ilişkinin karşılıklı yarar ve stratejik çıkar sağlayacağının üzerinde durdu.

Sürdürülebilir AB için ortaklık

Almanya ve Fransa, sürdürülebilir Avrupa Birliği için ortaklık yapmak gerektiğini ve çağın meydan okumalarına yalnızca dirençli bir Avrupa Birliği sistemi ve dayanışma ile karşı koyabileceklerini belirtti. 

“Doğu Akdeniz’deki gerilimler düşmeli” 

Yayınlanan genelgede “Uluslararası İş Birliği” başlıklı bir bölüm mevcuttu. Bu bölümde özellikle ‘Doğu Akdeniz’deki gerilimler düşmeli’ denilerek Türkiye ile ilişkilere yer verildi. Bölgesel krizim çözülmesi konusunda her ülkenin katkı sağlaması gerektiği ve stratejik iş birliğinin yapılması gerektiğini belirten Almanya ve Fransa, ‘iş birliğinin genişletilmesi’ mesajını verdi. 

Fransa ile iş birliği devam edecek 

Almanya, Fransa ile iş birlikleri konusunda potansiyelin yüksek olduğunu ve iki ülke arasındaki iş birliğini sürdürülmeye devam edeceğini belirtti. 

Sahel Bölgesi’ndeki istikrar ve barış için çabalandığı ve Mali’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de en geç 27 Şubat 2022’de yapılması gerektiği bildiride yer aldı. 



Orta Doğu Dörtlüsü yine, yeni, yeniden 

İklim, teknoloji, ekonomi ve dijitalleşme konularında transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiği üzerine basılarak belirtilen bildiride ilerlemenin yakından takip edileceği bildirildi. Bildirinin “Orta Doğu” bölümünde ise barış müzakerelerine değinildi. 

Orta Doğu’da barış sürecinin oluşturulması ve iş birliğinin teşviki için 2000 senesinde kurulan “Orta Doğu Dörtlüsü” isimli yapıyla görüşmelerin yeniden başlatılması gerektiği ve Ürdün ve Mısır ile diyaloğun artırılması gerektiği belirtildi. 

Hatırlatma: Orta Doğu Dörtlüsü nedir? 

Orta Doğu Dörtlüsü (diğer isimleri Ortadoğu Dörtlüsü, Diplomatik Dörtlü ya da Madrid Dörtlüsü’dür), Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya tarafından kurulmuş olan bir koalisyondur. Orta Doğu’daki çatışmaları bitirmek ve bölgenin geleceği hakkında olumlu bir yola girmek amacıyla oluşturulan bu koalisyonun amacı, dünyanın Filistin’i tanımasını sağlamak ve İsrail ile Filistin arasındaki problemleri çözmektir.  

Koalisyon, 1991 senesindeki Madrid Konferansı sonucunda bildirilen maddeler gereğince kurulmuştur ve kuruluş tarihi 2002’dir. 

Yorumlar (0)