Fransa: "Taliban, değiştiğini göstermeli" 

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Taliban’ın değiştiğini göstermesi halinde örgüt ile diyaloğa hazır olduklarını dile getirdi. 

DÜNYA 18.08.2021, 09:34 18.08.2021, 16:31
Fransa: "Taliban, değiştiğini göstermeli" 

Avrupa Birliği, Taliban ile görüşmelerin yapılması yönünde gelen açıklamanın ardından Fransa da benzer biçimde “olumlu” mesajlar gönderdi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Taliban’ın kontrolüne geçen Afganistan’ın durumunu değerlendirdi ve görüşmelere açık olduklarını aktardı. 

“Taliban, değiştiğini kanıtlamalı” 

Le Drian, bir Fransız gazetesine yaptığı açıklamada, Taliban’ın, Afgan halkının son 20 senede kazandığı haklara saygı duyacağını açıkladığını fakat bunu kanıtlaması gerektiğini ifade etti. “Taliban’ın değiştiğini gösteren temsili ve kapsayıcı bir hükümet gerekiyor.” şeklinde konuşan Le Drian, bunun en iyi yolunun hukuka saygı göstermek, sivilleri güvende tutmak ve şiddeti sona erdirmek olduğunu belirtti.  



“Eşref Gani, baskı altındaydı” 

Afganistan’ın Paris Büyükelçisi Muhammed Homayoon Azizi de Fransa basınına açıklamalarda bulundu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi neden terk ettiğini anladığını bildiren Eşref Gani, Taliban’ın Kabil’in kontrolünü ele geçirmesinin ardından büyük baskılar yaşadığını ve bu sebeple ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti. Azizi: “Son zamanlarda ülkede çok fazla şiddet yaşandı. Bu baskının, 1996-2001 arasındaki durumdan daha kötü hale gelmesinden endişe ediyoruz.” 

Azizi: “Fransa’yı uyarmıştık” 

Azizi: “Taliban’ın oluşturduğu risk konusunda Fransa’yı uyarmıştık. Bu ülkeden daha fazla şey beklemiştik ama bu gerçekleşmedi. Afganistan’dan Avrupa’ya göç edenlerin Avrupalılar için sorun oluşturduğunun farkındayız ancak buna çözüm bulunması için Fransa’nın, BM Güvenlik Konseyi ülkelerine baskı yapmasını umuyoruz.” 

Yorumlar (0)