Fransa sokakları karıştı: 120 gözaltı

Emeklilik yaşını aşamalı şekilde 64'e yükseltmeyi planlayan emeklilik reformu Fransa sokaklarında karışıklığa neden oldu. Başkent Paris'te gerçekleştirilen protesto gösterisinde toplamda 120 kişi gözaltına alındı.

DÜNYA 17.03.2023, 09:15 18.03.2023, 09:00
Fransa sokakları karıştı: 120 gözaltı

Fransa'da milletvekilleri ve senatörlerden meydana gelen Karma Komisyon, ülke çapında kitlesel protesto ve greve sebep olan emeklilik reformu tasarısı adına nihai bir metinde mutabakatı oluşturdu. 7 milletvekili ve 7 senatörden oluşan Karma Komisyon, burada tartışmalı emeklilik reformunu ele aldı.

Reform, 10 oyla onay aldı

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne komisyonun, emeklilik reformuna dair bir metin hakkında anlaşmaya vardığını açıkladı. Ülke basınında yer alan haberlere göre, nihai metnin komisyonda 4'e karşı 10 oyla onaylandığını aktardı.

Söz konusu düzenleme yarın Senatoda sonrasında ise Ulusal Mecliste ele alınacak.

Tartışmalı emeklilik reformu nedir?

10 Ocak tarihinde Macron'un seçim vaatleri içerisinde bulunan emeklilik reformunun faaliyete alınacağı Fransa Başbakanı Borne tarafından açıklanmıştı.

Emeklilik yaşının 62’ye yükseltildiği ülkede 1 Eylül gününden başlayarak yasal emeklilik yaşının aşamalı şekilde her sene 3 ay artırılarak 2030 yılında 64'e yükseltileceğini dile getiren Borne, 2027'de emeklilik maaşının bütününü alabilmek adına 43 sene prim ödeme koşulu getirileceğini aktarmıştı.

Tartışmalı reforma yönelik ülke genelinde 19 Ocak gününden bu yana birden fazla defa protesto ve grev gerçekleştirildi.

Yorumlar (0)