Fransa sokakları alev alev!

Fransa’da on binlerce protestocu, geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul gören 'Küresel Güvenlik' yasa tasarısını ve Fransa'da artış gösteren polis şiddetini protesto etti.

DÜNYA 28.11.2020, 22:10
Fransa sokakları alev alev!

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Republique Meydanı’nda toplanan on binlerce kişi, Bastille Meydanı’na yürüyerek, hükümet tarafından uygulamaya konulmak istenen 'Küresel Güvenlik' yasasını ve artış gösteren polis şiddetini protesto etti.

Protestocuların büyük çoğunluğunu medya çalışanları, gazeteciler, sendikalar, sol gruplar ve STK'lar oluşturdu.

Protestocular, ellerinde geçtiğimiz günlere Meclis'te gerçekleşen oylamada yasa tasarısına 'Evet' oyu veren milletvekillerinin fotoğraflarını taşırken, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e de istifa çağrısında bulundu.

Sokaklar alev alev...

Göstericiler, polise taş ve havai fişekler ile saldırırken, polis göz yaşartıcı gaz ile protestoculara müdahale etti. Eylemciler, park halinde bulunan otomobilleri ve çöp kutularını ateşe vererek, Paris sokaklarını savaş alanına çevirdi. Meydana gelen olaylarda çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

577 milletvekili bulunan Fransa Ulusal Meclis’inde 24 Kasım’da yapılan oylamada, soru işaretleri barındıran yasa tasarısı 388 'evet', 108 'hayır' oyu verilerek Meclis'ten geçmişti.

Meclis'ten geçen yasa tasarısının Ocak 2021 tarihinde Senato tarafından incelenmesi bekleniyor.

Merkez Bankası ateşe verildi

Söz konusu yasa tasarısındaki 24. madde, bir polis memurunun veya bir jandarmanın fotoğrafı ya da kimlik bilgilerinin yayılması durumunda 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezasına çarptırılmasını ihtiva ediyor.

Eylemler akşam saatlerinde de devam etti. Eylemciler, Merkez Bankası binasını ateşe verdi.









Yorumlar (0)