Fransa polisi 26 kişiyi kör etti, 5 el kopardı!

İddia ettiklerinin aksine orantısız gücün en yoğun görüldüğü ülkeler arasında bulunan Fransa'da polis şiddetinin bilançosu hayli ağır. Gösterilerde 26 kişiyi kör eden Fransız polisi, 5 kişinin de elini kopardı. Fransız polisinin son kurbanı AA foto muhabiri oldu.

DÜNYA 06.12.2019, 14:15
Fransa polisi 26 kişiyi kör etti, 5 el kopardı!

Başkent Paris'te emeklilik reformu protestolarını yakından takip eden Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Mustafa Yalçın, Fransa'da polis şiddetinin son kurbanı oldu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarına karşı çıkan on binlerce göstericinin düzenlediği protesto gösterilerini olay yerinde takip eden Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Mustafa Yalçın, polisin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu maskesi delindi ve ağır yaralandı.

Gözünü kaybetme riski bulunuyor

Güvenlik güçlerinin fırlattığı gaz kapsülünün yüzündeki maskeyi parçalaması sonucu yaralanan ve tedavisi süren Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın gözünü kaybetme riski bulunuyor. 

Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın yanı sıra gazeteciler Taha Bouhafs ve Gaspard Glanz ile bazı eylemciler de gösterilerde yaralandı.

Fransız polisi şiddet yanlısı

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, zamanla Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron yönetimine karşı isyan ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, Fransa'daki güvenlik güçlerinin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını gözler önüne seriyor.

Fransa'nın en uzun süren protestosu olma özelliğine sahip olan sarı yeleklilerin gösterilerinde Fransız polisi sıklıkla kullandığı orantısız güç sebebiyle eleştirilere hedef oluyor ancak bu, eleştirinin ötesine geçmiyor.

İnsan hakları örgütü Amnesty International'dan yapılan açıklamada şunlar denildi:
"Fransız polisi, barışçıl bir şekilde gösteri yapan ve kamu düzenini tehdit etmeyen protestoculara karşı sıklıkla plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Polisin aşırı güç kullandığını ispatlayan birçok belge bulunuyor."

Fransız yasalarına göre, güvenlik güçlerinin plastik mermiyle kişilerin kafasını hedef alması yasaklanıyor. Buna rağmen, polis sıklıkla gazetecileri ve göstericileri hedef alıyor.

Bilanço çok ağır

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin derlediği bilgilere göre, son 1 senede Fransa polisinin gösterilerde kullandığı orantısız güç yüzünden 1 kişi öldü, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi ağır yaralandı. 

Ayrıca gösterilerde 12 binden fazla kişi göz altına alındı, 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi.

İnsan hakları savunucusu Avrupa'dan çıt yok

Önce sarı yeleklilerin protestolarına sessiz kalan BM (Birleşmiş Milletler), polis şiddeti sebebiyle yaralı bilançosunun artmasının ardından hükümete diyalog ve orantısız güç kullanımına karşı soruşturma açması çağrısı yaptı.

Diğer taraftan, birçok ülkede gerçekleştirilen protestolara hızlı tepki gösteren ve itidal çağrısında bulunan Avrupa Birliği (AB), üyesi Fransa'nın polis şiddetini görmezden geliyor ve hiç sesini çıkarmıyor.

Demokrasi, ifade ve toplanma özgürlüğü ile insan hakları savunucusu rolünü üstlenen Avrupa, Fransa'daki polis şiddetine sessiz kalmayı sürdürüyor.

Yorumlar (0)