Fransa kuraklığa teslim oldu! Radikal önlemler…

Son yılların en sıcak yaz mevsimini geçiren Fransa’nın 86 bölgesinde kuraklık krizi patlak verdi. Sene başından bu yana yağışların az olduğu ülkede su kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirildi. 

DÜNYA 26.07.2022, 10:51
Fransa kuraklığa teslim oldu! Radikal önlemler…

Son aylarda Avrupa’nın batı ülkelerinde etkili olan sıcak hava dalgası, İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın yanı sıra Fransa’yı da olumsuz etkiledi. Ocak ayından bu yana görülen yağış eksikliği sebebiyle ülkedeki tarım işletmeleri sıkıntıya düşerken, Fransız hükümetinden dikkat çekici yeni bir adım geldi. 

Ülkenin kuraklık haritası paylaşıldı

Ekolojik Geçiş Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Propluvia sitesi, ülkenin kuraklık tehdidi altındaki bölgelerini gösteren haritayı yayımladı. Haritada, toplam 86 bölgenin kuraklık yaşadığı göze çarptı. Korkutan tablo sonrası harekete geçen Fransız hükümeti, sarı alarm verilen bölgelerde tarım amaçlı su dağıtımının yüzde 50’in altında olmak şartıyla azaltılacağını duyurdu. Buna ek olarak belli saatlerde yeşil alanları, bahçeleri ve arabaları yıkamak da yasaklandı. 

Turuncu alarm verilen bölgelerde katı önlemler

Turuncu alarm verilen bölgelerde ise daha sert önlemler hayata geçirildi. Buna göre bu bölgelerde tarım amaçlı su dağıtımı, yüzde 50’nin de üzerinde azaltılacak. Sarı alarm verilen bölgelerde olduğu gibi bu bölgelerde de belli saat dilimleri arasında yeşil alanları, bahçeleri ve arabaları yıkamak yasaklandı.  

15 bölgede hayati olmayan su tedarikleri durduruldu

Fransa genelindeki toplam 15 bölgede ise kırmızı alarm verildi. Bu bölgelerde tarım amaçlı sulama da dâhil olmak üzere bütün hayati olmayan su tedarikleri durduruldu. Paylaşılan haritaya göre, Fransa’da kuraklıktan en çok etkilenen bölgeler Pays de la Loire ve Centre Val de Loire bölgeleri oldu. İki bölge de ülkenin orta kesiminde yer alıyor.

Yorumlar (0)