Fransa İçişleri Bakanı: İstediğimiz sayıda cami kapatamadık!

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yasaların kendilerini ibadethanelerin kapatılması konusunda kısıtladığını belirterek, Müslümanlara ait 89 ibadethaneden 'ancak' 17'sini yasal gerekçelerle kapatabildiklerini söyledi. Darmanin sundukları yeni yasa tasarısının camileri daha kolay kapatılmasını sağladığını belirtti.

DÜNYA 04.03.2021, 11:08 Hanife
Fransa İçişleri Bakanı:  İstediğimiz sayıda cami kapatamadık!

Senatodaki komisyonda parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransa’daki 2 bin 500 Müslüman ibadet yerinden 89’unun ayrılıkçılıkla ilişkili olduğundan şüphelenildiğini belirterek, bu oranın mevcut sayıya göre az olduğunu söyledi.

"Cumhuriyet kanunları ibadethaneleri kapatmama müsaade etmiyor"

Camilerden 17'sini kapatmak için "halka açık kurumların uyması gereken güvenlik kurallarını ihlal" kapsamına alarak bu zemini bulduklarını anlatan Darmanin, yasaların elini kolunu bağladığını vurgulayarak, "Bana soruyorsunuz ne yapıyorsun diye. Cumhuriyet kanunları bu ibadethaneleri kapatmama müsaade etmiyor. Size sunduğumuz (yasa tasarısı) düzenlemeler yarın İçişleri Bakanına bunları kapattırma imkanı tanıyor" dedi.



Fransa’da şuan ki yasaların İçişleri Bakanına sadece 2 gerekçeyle ibadet yerlerini kapatma yetkisi verdiğine dikkat çeken Darmanin,  bu gerekçelerden birisinin gerçekleşen bir terör saldırısında caminin direkt bağlantısı tespit edildiğinde, ikincisinin de kamuya açık kurumların taşıması gereken şartları barındırmadıkları durumda uygulanabildiğini aktardı.

"İslamcı ayrılıkçı" yasa tasarısı nedir?

2 Ekim 2020'de Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "İslamcı ayrılıkçı" yasa tasarısı olarak duyurduğu ve gelen tepkiler üzerine adını "Cumhuriyet Yasalarına Saygıyı Güçlendiren Prensipler" olarak değiştirdiği yasa tasarısı,16 Şubat’ta parlamentonun alt kanadında kabul edilmişti.

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum ile sivil toplum kuruluşları, yeni tasarısını, Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle eleştirmiştir. Fransa’da Mart sonunda senatoda görüşülecek tasarıya karşı çok sayıda gösteri de düzenlenmişti.

Yorumlar (0)