Fransa Dışişleri Bakanı: Erdoğan beyanlarını eyleme dönüştürmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'nin uluslararası alanda yükseliş gösteren tansiyonu söylemle değil, eylemleriyle düşürmesini beklediklerini belirtti. Le Drian, Erdoğan'ın gerilimleri 'kolayca' yatıştırabileceğini kaydetti.

DÜNYA 22.11.2020, 21:06
Fransa Dışişleri Bakanı: Erdoğan beyanlarını eyleme dönüştürmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'nin uluslararası alanda yükseliş gösteren tansiyonu söylemle değil, eylemleriyle düşürmesini beklediklerini belirtti.

Le Drian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu Akdeniz, Libya ve Dağlık Karabağ gibi hususlarda tansiyonu 'kolayca' düşürebileceğini savundu.

"Erdoğan eyleme geçmeli"

Le Drian, "Erdoğan'dan son birkaç gün içerisinde gelen tansiyon düşürücü beyanlar yeterli değil, bunların eyleme geçtiğini görmemiz gerekiyor." dedi.

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, AB'ye Türkiye'ye verilen sözleri yerine getirme çağrısı yaptı ve Türkiye'nin geleceğini Avrupa ile kurmayı düşündüğünü söyledi.

Fransız bakan, Türkiye ile 'birçok konuda görüş farklılıkları' yaşadıklarını vurgulayarak, Erdoğan yönetiminin uyguladığı politikaları 'yayılmacı' olarak ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs'a yaklaşımını da 'saldırgan' kelimesiyle tasvir etti.

Le Drian, AB'nin aralık ayındaki zirvesinde Türkiye'nin çatışmalı alanlarla ilgili 'taahhütlerini teyit edeceğini' de açıkladı.

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye yaptırım sinyali

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin video konferans yoluyla gerçekleştirdiği toplantının sonrasında basın toplantısı gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, cuma günü yaptığı açıklamada 10 Aralık'taki zirvede AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını konuşabileceğini açıklamıştı.

Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Fransa ve Kıbrıs ile yaşanan gerilimlerin yükselmesi neticesinde AB, yaz aylarında Türkiye'ye yaptırım uygulama konusunu gündeme getirmişti. Fakat bu girişimler başta Merkel olmak üzere bazı liderlerin girişimiyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

Le Drian, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'a Suriyeli paralı askerleri gönderdiğini ileri sürdü.

Bazı Batılı hükümet ve medya kuruluşları, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da eylül ayında başlayan ve kısa bir zaman önce sona eren çatışmalarda Azerbaycan güçlerinin yanında Ermenistan'a karşı savaşmak üzere Suriye'den savaşçı takviye ettiğini ileri sürüyor. Türkiye ve Azerbaycan ise söz konusu iddiaları reddediyor.

Yorumlar (0)