Fransa'dan skandal hamle: Karabağ'ı "bağımsız devlet olarak tanıdılar!

Fransa Ulusal Meclisi'nde kriz yaratacak bir hamle geldi. Meclis, Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'ı "bağımsız bir devlet" olarak tanıması için hükümete çağrı yapan karara onay verdi.

DÜNYA 04.12.2020, 08:35 04.12.2020, 16:32
Fransa'dan skandal hamle: Karabağ'ı "bağımsız devlet olarak tanıdılar!

Fransa'dan Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne yönelik skandal bir hamle geldi. Söz konusu ülkede Ulusal Meclis, hükümete Dağlık Karabağ'ı "bağımsız bir devlet" şeklinde tanımasını öneren karara onay verdi.

Ulusal Meclis tarafından onay verilen ve yalnızca sembolik niteliğe sahip olan bu kararın, 188 tane "Evet" oyu ile onaylandığı bildirildi. Söz konusu oylamada 3 tane "Hayır", 16 tane de "Çekimser" oy verildiği ifade edildi. 

Krizi tırmandıracak olan kararda, Dağlık Karabağ meselesinin kalıcı olarak çözülmesi ve sivillerin güvenliğinin tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

Kararda, Fransa'nın diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte Dağlık Karabağ'a insani yardım göndermesi talep edildi.

"Türkiye'nin üyelik süreci tekrar ele alınsın"

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine işaret edilen kararda, Dağlık Karabağ Savaşı'ndaki rolü sebebiyle Türkiye'nin söz konusu birliğe üyelik sürecinin tekrar ele alınması gerektiği belirtildi. 

Skandal kararda, Fransa hükümetine Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'ı "bağımsız bir devlet" şeklinde tanıması için çağrıda bulunuldu. 

Dışişleri Bakanı: Çağrıyı reddediyorum!

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Le Drian, Dağlık Karabağ'ın bağımsız devlet olarak tanınmasına yönelik çağrıyı reddettiğini belirterek, Ermenilerin bunu istemediğini ifade etti.

Le Drian, bu şekilde bir karar verilmesi durumunda Fransa'nın AGİT Minsk Grubu'ndan ayrılacağını ve Dağlık Karabağ meselesindeki arabuluculuk rolünün de sona ereceğini belirtti. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 10 Kasım günü imzalanan ve Ermenistan'ın yenilgiyi kabul ettiği ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ'ın statüsüne ilişkin herhangi bir madde bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan toprağı olduğunu ifade ediyor.

Fransa Ulusal Meclisi'nin söz konusu karara onay vermesinde Ermeni lobisinin rolü olduğu düşünülüyor. AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanlarından biri olan Fransa'ya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ meselesinde taraflı olduğu ve Ermenistan'ı desteklediği için tepki gösteriliyor.

Yorumlar (0)