Fransa'daki ekonomik kriz üniversite öğrencilerini de vurdu! Aç kalmamak için metrelerce kuyruk oluşturdular

Kornavirüste en çok ülkelerden biri olan Fransa'da,  ekonomide yaşanan krizler üniversite öğrencilerinin hayatına da yansıdı. Geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalan öğrenciler karınlarını doyura bilmek için her gün soğuğa rağmen yardım paketi alabilmek için sokakta metrelerce kuyruk oluşturuyor.

DÜNYA 02.02.2021, 17:12 03.02.2021, 12:25 Hanife
Fransa'daki ekonomik kriz  üniversite öğrencilerini de vurdu! Aç kalmamak için metrelerce kuyruk oluşturdular

Fransa, korona nedeniyle üniversitelerde öğrencilere yemek ücretini 1 avroya düşürmesine rağmen ülkedeki yüksek kiralar, hayat pahalılığı ve işten çıkarılmalar öğrencilerin geçim sıkıntısı çekmelerine neden oldu.

Başkent Paris'te, gıda yardımı yapan derneklerin önünde bekleyen öğrencilerin oluşturduğu metrelerce kuyruk, son günlerin en göze çarpan sahnesi olmaya başladı.

Kovid-19 salgını nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan öğrenciler, devletten yeterli yardımı alamayınca dondurucu sağukluğa rağmen neredeyse her gün yaklaşık 7 kiloluk yardım paketini alabilmek için saatlerce sıra bekliyor.

Öte yandan Müslümanların hedef alındığı yasa tasarısını gündeminden düşürmeyen Fransa hükümeti,  ekonomik sıkıntılara çare bulmak yerine suni gündemlerle hedef şaşırtma çalışmasına yönelik eleştiriler yapılıyor.



25 yaş üstü öğrenciler burstan da faydalanamıyor

Paris'in 13. bölgesindeki Linkee yardım derneğinin önünde sıraya girenler arasından Cezayir asıllı 26 yaşındaki Sebaa yaptığı açıklamada, mühendis olduğunu, Sorbonne Üniversitesi'nde Yüksek Lisans yaptığını, hem çalışıp hem de eğitimini sürdüğünü belirterek, koronavisün açtığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle 6 ay önce işten çıkarıldığını aktardı.

25 yaşını geçtiği için bursdan faydalanamadığını aktaran Sebaa, “Benden yaşı küçük öğrenci arkadaşlarım var, sadece 150 avro burs alıyorlar. Ancak bununla bir ay boyunca geçinmek imkansız." diyerek geçim endişesinden dolayı ders çalışmaya zor fırsat bulduklarını belirtti.



Hükümete suni gündemlerle insanları meşgul ettiği eleştirisi

Sırada bekleyen bir diğer öğrencilerden Veronica, Meksika'dan Fransa'ya üniversite öğrenimi için geldiğini, yarı zamanlı olarak bir restoranda çalıştığını fakat salgın nedeniyle işten çıkarıldığını aktardı. 

Çalışırken biriktirdiği paranın ik ay önce bittiğini belirten Veronica, “Şu an zor geçiniyorum, benimle aynı durumda olan çok sayıda öğrenci tanıyorum. Aldığımzı gıda paketi sayesinde birkaç gün de olsa aç kalmaktan kurtulacağız.” dedi.

Ayrıca Veronica, hükümete sitem ederek  "Fransa'daki gerçek sıkıntılara çözüm üretmeye odaklanmadı, suni gündemlerle insanları meşgul ediyorlar " diyerek öğrencilerin yardım dernekleri sayesinde bu zorlu süreci atlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilere yardım amaçlı kurulan bir dernek olduklarını söyleyen Linkee Başkanı Julien Meimon, yardım paketlerinin içinde soğan, patates, havuç gibi sebzelerin yanı sıra yoğurt, süt ve pasta türü ürün bulunduğunu ve bunların yanında salgının etkilerinden korunmaları için hijyen kiti, maske ve havlu da verdiklerini dile getirdi.

Meimon, bu yardımlardan faydalanmak için sadece öğrenci kartını göstermenin yeterli olduğunu da belirtti  

Haftanın belli günlerinde gıda dağıtımı yaptıklarını söyleyen Meimon, gün içerisinde 450'den fazla öğrencinin bu yardımlardan faydalandığı aktardı.
 

Yorumlar (0)