Fransa'da zorunlu aşı uygulamasına ilk adım

Fransa parlamentosunun Ulusal Meclis kanadı, bakımevi ve hastane çalışanlarına Kovid-19 aşısı zorunluluğu getiren ve tartışmalara konu olan Kovid-19 ile mücadele yasa tasarısını henüz ilk okuma sonucunda kabul etti.

DÜNYA 23.07.2021, 17:35 24.07.2021, 20:17
Fransa'da zorunlu aşı uygulamasına ilk adım

2 gün ve gece boyunca Fransa Ulusal Meclisi'nde tartışılan yasa tasarısı, 117’ye karşı 86 milletvekilinin oyu sonucunda kabul edildi. 

Bu hafta yasalaşması isteniyor

Fransa hükümeti, kabul edilen tasarının bu hafta sonuna kadar yasalaşmasını istiyor.

Milletvekilleri arasında ciddi tartışmalara sebep olan yasa tasarısı, bakımevi ve hastane çalışanlarına Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirirken, Kovid-19 sağlık kartı uygulamasını da genişletiyor.

Uygulama, belli mekanlara ve etkinliklere girişte Kovid-19 aşısını belgelemeyi ya da son 48 saatte alınmış negatif PCR testini göstermeyi veya son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini göstermeyi gerektiriyor.

Yasa tasarısı birçok düzenlemeyi kapsıyor

Tasarı, şimdiye kadar konser benzeri geniş katılımlı etkinliklerdeki Kovid-19 sağlık kartı uygulamasını restoranlar, kafeler, toplu taşıma, 50 kişiden fazla kişinin olduğu bütün kapalı mekanlar ile parklara zorunlu kılıyor.

Söz konusu işletmelerinin işverenlerine, uygulamaya riayet etmeyen çalışanlarına 2 ay boyunca maaş vermeme, uygulamaya uymamakta ısrar etmesi sonucu işten çıkarma hakkı veren yasa tasarısı, 30 gün içinde 3 kez Kovid-19 sağlık kartı kontrolü gerçekleştirmediği tespit edilen işletme sahiplerine 1 seneye kadar hapis ile 9 bin euro para cezası getiriyor.

Yasa tasarısı, Kovid-19’a yakalanan kişilerin zorunlu izolasyonunu da ayrıca öngörüyor.

Yorumlar (0)