Fransa'da yüz binler yine sokaklarda!

Fransa, tarihinin en büyük grevlerinden birini yaşadığı günü geride bıraktı. Başkent Paris'te hayat durma noktasına gelirken, polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı.

DÜNYA 06.12.2019, 08:58 06.12.2019, 12:09
Fransa'da yüz binler yine sokaklarda!

Fransa'da dün ülke genelinde 250 farklı noktada düzenlenen protestolara resmî verilere göre 806 bin, sendikalara göre ise 1,5 milyon kişi katıldı. 

Sendikalara göre, protestoların odak noktası olan başkent Paris'te 250 bin kişi Emmanuel Macron yönetimine tepki gösterdi. 

90 protestocu gözaltına alındı

Paris'te Nation Meydanı'na doğru dağınık gruplar halinde yürüyen protestocular ile polis arasında yaşanan arbede akşam saatlerine kadar devam etti.

Emniyet yetkilileri, Paris'te 90 protestocunun gözaltına alındığını duyurdu. 

Sarı yelekliler de katıldı

Polis ekipleri tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın etrafında barikat kurularak geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenliği sağlamak üzere başkentte  180'i motorlu 6 bin polis görev aldı.

Eyfel Kulesi kapatıldı

Sarı yeleklilerin de katılım gösterdiği protestolar sebebiyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatılırken, hızlı tren seferlerinin çoğu iptal edildi.

Uçuşlar iptal edildi

Başkentte ilk ve orta dereceli okullarda görevli öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'inin iş bıraktığı bildirildi. Fransız havayolu şirketi Air France, Transavia ve Ryanair, greve bağlı olarak yarın da birçok uçuşun iptal edildiğini açıkladı.

Sendikalar, hayatı durma noktasına getiren grevlerin pazartesi gününe kadar devam edeceğini kaydetti. 

Süresiz greve gidildi

Sarı yeleklilerin düzenlediği protestoların ardından çok sayıda sektör çalışanı, Emmanuel Macron yönetimi tarafından hazırlanan emeklilik reformuna tepki göstermek için ülke genelinde süresiz greve gitti.

Emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları ortadan kaldırmayı ve emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı kapsayan reformun, onlarca sektörü olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)