Fransa'da Yargıtay teyit etti: Dev şirket DEAŞ'a para aktarmış

Fransa'da Yargıtay, Fransız çimento devi Lafarge’ye DEAŞ terör örgütünü finanse etmekten ötürü 'insanlığa karşı suça ortak olmak' suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı verdi.

DÜNYA 07.09.2021, 21:04
Fransa'da Yargıtay teyit etti: Dev şirket DEAŞ'a para aktarmış

Mahkeme tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, çimento firması Lafarge'ye yöneltilen 'insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması' davasına, sivil taraf olarak yalnızca Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi'nin dahil olabileceğini, yolsuzlukla mücadele eden Sherpa'nın bu suçlamaya ilişkin davaya müdahil olamayacağı belirtildi.

Paris Temyiz Mahkemesi'nin, Lafarge'ye yöneltilen söz konusu suçlamayı iptal etme kararını bozan Yargıtay, alt mahkemenin farklı hakimlerle Lafarge'nin iptal başvurusunu yeniden değerlendirmesini istedi.



Teyit edildi

Yargıtay, Paris Temyiz Mahkemesi'nin teyit ettiği 'terörü finanse etmek' suçlamasına Lafarge'nin itirazını reddederek, terörist bir gruba verilen maddi desteğin terörü finanse etmek suçlaması için yeterli olduğunu iletti.

Öte yandan, alt mahkemenin, Lafarge'nin 'Suriyeli personellerin hayatlarını tehlikeye atmakta suçlaması' yöneltilebileceği kararına yönelik itirazını yerinde bulan Yargıtay, suçlamaya ilişkin başvuruyu tekrar değerlendirmek üzere Paris Temyiz Mahkemesi'ne iletti.

4 yıl evvel soruşturulmaya başlanmıştı

Firma hakkında Haziran 2017 tarihinde açılan soruşturma çerçevesinde, Lafarge'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında olduğu bazı üst düzey yöneticiler 'teröre finansman sağlamak' ile suçlanmıştı.

Haziran 2018 tarihinde firmaya yöneltilen 'insanlığa karşı suçlara ortak olmak' suçlaması, Kasım 2019 tarihinde düşürülmüştü.

Davaya müdahil olan sivil taraflar, yolsuzlukla mücadele eden Sherpa adlı sivil toplum kuruluşu ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesi için Yargıtay'a başvurmuştu.

Devletin haberinin olduğu anlaşıldı

Geçtiğimiz temmuz ayında ortaya çıkan Fransız istihbarat servisine ait Ağustos 2014 tarihli gizli notta, Lafarge'nin Suriye'de çalışmalarına devam edebilmek için DEAŞ ile anlaşma yaptığı, sonraki aylarda fabrikayı işgal eden DEAŞ'ın Lafarge'ye ticari faaliyetlerine devam edebilme ve kontrolündeki bölgelerde ulaşım ayrıcalığı verdiği bilgisi de yer alıyordu.

Bu notla, devletin firma ile terör örgütü arasındaki anlaşmadan haberdar olduğu gün yüzüne çıkmıştı.

Tüm süreç istihbaratın bilgisi dahilinde

Fransız kurumlarına ait belgelerde yer alan bilgiler, dünyanın en büyük çimento firmalarından biri olan Fransız Lafarge'nin, DEAŞ ile bağı hakkında Fransız askeri, iç ve dış istihbarat servislerini devamlı olarak bilgilendirdiğini ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi doğrultusunda gerçekleştiğini gözler önüne serdi.

Ulaşılan belgelerde, Fransız devlet ve istihbarat kurumları, Lafarge'yi, terörü finanse ederek insanlığı hedef alan suç işlediği hususunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itirafta bulundu.

DEAŞ, Lafarge'den satın aldığı çimentoları tünel ve sığınak inşasında kullandı.





















Yorumlar (0)