Fransa'da seçim ikinci tura kaldı

Fransa’da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi 2'inci tura kaldı. Sandık çıkış anketleri doğrultusunda, 2'inci turda oyların yüzde 28,6’lık kısmını alan mevcut Cumhurbaşkanı Macron ile oyların yüzde 23,9'luk kısmını alan aşırı sağcı RN'nin (Ulusal Birlik Partisi) lideri Le Pen 2'inci turda karşılaşacak.

DÜNYA 10.04.2022, 21:51
Fransa'da seçim ikinci tura kaldı

Söz konusu ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi 2'inci tura kaldı. Sandık çıkış anketleri verileri doğrultusunda, 24 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan 2'inci tur, toplam oyların yüzde 28,6’sını alan Macron ile oyların yüzde 23,9'luk kısmını alan Le Pen arasında yapılacak.

LFİ'nin (Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi) lideri Jean Luc Melenchon yüzde 20,1, nefret söylemleriyle sık sık gündeme gelen aşırı sağcı Reconquete'nin (Yeniden Fetih Partisi) lideri Eric Zemmour yüzde 7,2 oy aldı.

Mağlup olan liderler Macron'u işaret etti

Oyların yüzde 5,1'ini alan merkez sağ LR'nin (Cumhuriyetçiler Partisi) adayı ve Paris'in de içerisinde olduğu İle-de-France bölgesinin başkanı Valerie Pecresse, 2'inci turda Macron'a oy verilmesine yönelik çağrı yaparak, "Le Pen'in ülkenin başına gelmesini ve bunun yol açacağı kaosu engellemek için tüm vicdanımla oyumu Macron'a vereceğim." dedi. 

Oyların yüzde 1,9'luk kısmını alan merkez sol PS'nin (Sosyalist Partisi) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hildago da 2'inci turda seçmenleri aşırı sağa karşı Macron'a oy vermeye davet etti.

Seçime katılım düşük

Yaklaşık olarak 48,7 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Fransa'da, yerel saat ile 17.00 itibarıyla seçime katılım yüzde 65 seviyesinde ölçüldü. 2017'deki seçimde katılım oranı yüzde 69,42 idi.

13 Mayıs’ta işbaşı yapacak

İlk turun resmi neticeleri Anayasa Mahkemesi'nce 13 Nisan tarihinde açıklanacak ve 2'inci turda seçimi kazanan cumhurbaşkanı adayı ise 13 Mayıs tarihinde göreve başlıyor olacak. 

Yorumlar (0)