Fransa'da 'rıza yaşı' 15 olarak kabul edildi

Fransa'da son iki yıldır gündem olan cinsel ilişkide rıza yaşı ile ilgili yasa tasarısı meclisten geçti ve buna göre cinsel ilişkide rıza yaşı 15 olarak belirlendi.

DÜNYA 17.03.2021, 14:30 17.03.2021, 18:11
Fransa'da 'rıza yaşı' 15 olarak kabul edildi

Fransa’da cinsel ilişki konusunda rıza yaşının 15 olarak kabul edilmesini öneren yasa tasarısı mecliste kabul edildi. 

Cinsel ilişkide rıza yaşı bulunmuyordu

Fransa’da cinsel ilişki rıza yaşının olmaması sebebiyle ensest ve tecavüz mağdurlarının, sosyal medyada başlattığı akımla birlikte seslerini duyurması sonucu söz konusu tasarı Ulusal Meclis’te oylandı. Rıza yaşının 15 olarak belirlendiği ve 15 yaşın altındakilerle gerçekleşen ilişkilerin tecavüz sayılmasını kabul eden tasarı, 67 evet oyuyla meclisten geçti. 

15 yaşından küçük kişilerle ilişkinin tecavüz olarak kabul edilmesi için aradaki yaş farkının da 5’ten fazla olmasına karar verildi.

Adalet Bakanı açıklama yaptı

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Kimsenin artık 15 yaş ve altı küçüklerle ilgili konularda rızası var mı, yok mu gibi tartışmalara girmesine gerek kalmayacak." yorumunda bulundu.

Senatoya gönderildi

Çocuklara ilişkin tecavüz suçlarıyla mücadele kapsamında kabul edilen tasarıda, bu kurallara uymayanlara 20 yıl hapis cezası verileceği açıklanırken, 15 yaş altı küçüklere sosyal medya üzerinden cinsel ilişki teşvikinde bulunanlara da 10 yıl hapis ve para cezası verileceği açıklandı. 

Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa tasarısı, Senato’da oylandıktan sonra tekrar Ulusal Meclis’ten geçecek.

Yorumlar (0)