Fransa'da Paris'te dahil 16 bölgede tüm gün sokağa çıkma yasağı

Koronavirüs vaka sayılarında yüksek artış nedeniyle Fransa'da başkent Paris’de dahil 16 bölgede 20 Mart'tan itibaren tüm gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

DÜNYA 18.03.2021, 22:36 19.03.2021, 16:00 Hanife
Fransa'da Paris'te dahil 16 bölgede  tüm gün sokağa çıkma yasağı

Gelen son dakika haberine gör, Fransa Başbakanı Jean Castex, koronavirüs salgınındaki vaka sayılarındaki artıştan dolayı başkent Paris'de dahil 16 bölgede 20 Mart'tan itibaren 4 haftalığına tüm gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını duyurdu.

Salgına yönelik basın toplantısı düzenleyen Başbakan Castex, Covid-19’un ülkede hızla yayılmaya devam ettiğini belirtti.

‘Sebebi İngiliz varyantı koronavirüs’

Salgında üçüncü dalganın birçok Avrupa kentinde görüldüğüne dikkat çeken Castex, bunun sebebinin İngiliz varyantı olduğunu, vakaların 4'te 3'ünü İngiliz varyantının oluşturduğunu, bu koronavirüsün daha hızlı yayıldığını ve potansiyel olarak daha ciddi olduğunun altını çizdi.

Salgının durumunun endişe verici olduğunu, bu nedenle ek tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Başbakan Castex, bazı bölgelerde uygulanan hafta sonları sokağa çıkma yasağı kısıtlamasının salgın üzerinde olumlu etki ettiğini fakat yeterli olmadığını söyledi.

Castex, bu nedenle Paris'in de dahil olduğu 16 bölgede 20 Mart'tan itibaren 4 haftalığına tüm gün sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğini ancak bu bölgelerde okulların açık kalacağını kaydetti.



Sadece temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı mağazaların hizmet vereceğini, diğerlerinin kapatılacağını belirten Castex, insanların evin 10 kilometre çevresinde süre kısıtlaması olmadan dolaşabileceğini söyledi.

Ayrıca ülkede bölgeler arası seyahatlerin zorunlu haller dışında yasaklandığını da aktaran Castex, sokağa çıkma yasağının saat 18.00 yerine 19.00'da başlayacağının altını çizdi.

İnsanların mümkün olduğunca en az 4 gün evden çalışması gerektiğini vurgulayan Castex, koronavirüs aşısının 5,7 milyon kişiye vurulduğunun bilgisini de aktardı.

Geçici süreliğine durdurulan AstraZeneca aşısı yeniden başlıyor

Fransa’da tedbir amaçlı geçici süreliğine durdurulan AstraZeneca aşısının yarın öğleden sonra tekrar uygulanmaya başlanacağını da duyuran Castex, "Bu aşıya güvenebileceğimizi göstermek için yarın bu aşıdan yaptıracağım" şeklinde konuştu.

Castex, aşılamada mayıs ortasına kadar toplamda 20 milyon kişi, haziran ortasında ise bu rakamın 30 milyon kişiye ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, mayıs ayının ortasından itibaren aşılamada 50 yaş üstündeki kişilere geçileceğini söyledi.

Fransa Sağlık Bakanından açıklama

Sağlık Bakanı Olivier Veran ise yaptığı açıklamada, yaşlı insanlarda koronavirüsten dolayı yaşamını yitirenlerin ve virüse yakalananların sayısının önemli ölçüde düştüğünü, bunun aşılama uygulamasının olumlu sonuçları olduğunu belirtti. 

AstraZeneca aşısı neden durdurulmuştu?

Fransa, İspanya ve İtalya’nın da bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde, AstraZeneca aşısının uygulanan kişilerde kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle kullanımı geçici süreliğine durdurulmuş, ardından Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca'nın koronavirüs aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu açıklamıştı.
 

Yorumlar (0)