Fransa'da olaylı 1 Mayıs gösterileri

Fransa’nın farklı şehirlerde binlerce kişi koronavirüs kısıtlamalarına karşın 1 Mayıs yürüyüşü için cadde ve sokaklara dökülürken, başkent Paris’te meydana gelen olaylarda polis, eylemcilere gazla müdahale bulunarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

DÜNYA 01.05.2021, 23:33 02.05.2021, 15:58
Fransa'da olaylı 1 Mayıs gösterileri

Fransa'nın başkenti Paris’te organize edilen gösteriye çok sayıda sendika temsilcisi, öğrenci ve emekli katılarak, 1 Mayıs kutlamalarının yanı sıra koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde alınan tedbirler de protesto edildi. 

Paris sokakları savaş meydanına döndü

Emniyet mensupları ve protestocular arasında arbede yaşandı, olaylarda tansiyon bir hayli yükseldi. Eylemciler, yolları kapatarak çöp konteynerlerini yaktı. Güvenlik güçleri, havai fişek ve taş atan protestoculara göz yaşartıcı gazlarla müdahalede bulundu. Paris sokakları adeta savaş alanına döndü. 

COVID-19 tedbirleri de protesto edildi

Lyon şehrinde ise 2019 yılındaki 'Sarı Yelekliler' protestosu ve geçtiğimiz sene COVID-19 önlemleri sebebi ile iptal edilen 1 Mayıs yürüyüşü bu sene gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, Fransa'nın ekonomik durumuna ek olarak salgınla ilişkili güvence problemleri ve işsizlik sigortası reformu da protesto edildi. Söz konusu yürüyüşe önceki yıllara nazaran çok daha fazla gencin katılması da dikkatlerden kaçmadı. 

Çok sayıda kişi gözaltına alındı

Sadece işçiler değil, göçmen destekçileri ve kadın hakları savunucuları da sendikaların yanında yürüyüşe iştirak etti.

Eylemciler, yeni tip koronavirüs (COVID-19) sebebi ile pek çok alanda işçilerin zor durumda olduğu yönünde iktidara uyarılarda bulundu. İşsizlik sigortası reformu ile ilişkili kuşkularını da dile getiren sendikalar, ekonomide meydana gelen sıkıntılara da işaret etti. 

Emniyet güçleri ve protestocular arasında arbede yaşanırken, polis şiddetine karşı da tepki gösterildi. Lyon'daki olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. 





























Yorumlar (0)