Fransa'da Müslümanları hedef alan yasa onaylandı

Fransa Anayasa Konseyi,  "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" isimli, Müslümanları hedef alması sebebiyle eleştirilen yasayı, 2 maddesi hariç onayladı. 

DÜNYA 14.08.2021, 08:18
Fransa'da Müslümanları hedef alan yasa onaylandı

Fransa'da tartışmalara konu olan bir yasa daha onaylandı.

2 maddesi hariç onay aldı

Müslümanları hedef alması sebebiyle eleştirilere maruz kalan ve ayrılıkçılık yasası" olarak nitelendirilen "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" isimli tartışmalı yasa, 2 maddesi dışında Fransa Anayasa Konseyi tarafından onayladı.

Anayasa Konseyinden yapılan açıklamada, söz konusu yasanın 60 senatör ve 60 milletvekili tarafından Konseye taşındığı aktarıldı.

Konsey üyeleri, yasanın feshedilme işlemlerine ilişkin derneklerin faaliyetlerinin askıya alınmasına yönelik 16. maddeyi, söz konusu sürecin 6 ay devam edebileceği ve dernek özgürlüğünün ihlali gerekçesiyle reddetti.

Söz konusu yasanın, cumhuriyet ilkelerini reddeden bir yabancıya oturum verilmesi veya oturumunun geri çekilmesine yönelik 26. maddesini de reddeden Konsey, diğer maddeleri onayladı.

Yasanın kapsamı

Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Fransa, "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" isimli yasayla, Müslümanların hayatına müdahale gerekçesiyle eleştirilere uğruyor.

Yasa, ev okulu uygulamasını, aile bireylerinin beyanını yeterli gören sistemden yetkililerin iznine tabi kılan yapıya taşırken, kamu personellerinin "dini bakımdan tarafsızlıklarını" sağlama anlamında tedbirler içeriyor.

Ayrıca kamu personeli ve öğretmenleri korumayı hedefleyen, internet ortamındaki nefret suçlarını cezalandıran maddeler ile mekanların finansmanlarının "daha şeffaf" yönetimine ek olarak, zorla evlilik ile çok eşlilikle mücadele ve bekaret sertifikas gibi unsurlar bulunuyor.

Ayrılıkçı yasa tasarısı açıklandığından beri Fransa'da, mescit ve camilere saldırılarda ve kundaklama olaylarında artış yaşandı.

Yorumlar (0)