Fransa'da kış hazırlığı: Elektrikte tasarruf dönemi kapıda

Kış aylarında ısınma sorunu yaşayacağı tahmin edilen ülkelerden olan Fransa, ocak ayında vatandaşlarına "enerji tasarrufu" çağrısında bulunabilir. Fransız basını, söz konusu iddianın "yüksek olasılıkla" gerçeğe dönüşeceğini ileri sürüyor.

DÜNYA 18.11.2022, 18:31 20.11.2022, 08:04 Hakan Öksüz
Fransa'da kış hazırlığı: Elektrikte tasarruf dönemi kapıda

Ukrayna ile Rusya arasında şubat ayında patlak veren savaşta 9 ay geride kalmak üzere. Savaş nedeniyle aksayan tedarik zincirleri, küresel çapta olumsuz etkilere yol açtı. Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar da buna eklenince gıda ve enerji fiyatları fırladı. Rusya'dan ithal edilen doğal gaz ve petrole kısıtlama getirilmesi, Avrupa'da faturaları kabarttı. 

Avrupa'da tasarruf önlemleri

Kış aylarında Avrupa'da ısınma sorunu yaşanacağı tahmin ediliyor. Enerji krizinin etkilerini minimuma indirmek için AB üyesi ülkelerde mart ayının sonuna kadar yüzde 15'lik doğal gaz tasarrufu yapılması kararı alındı. Yunanistan gibi bazı üye ülkeler ise "ekonomik şartların farklılığı" nedeniyle bu oranın her ülkede farklı olması gerektiğini belirterek bu plana karşı çıktı.

Nükleer reaktörlerden 24'ü kullanım dışı

Enerjide kriz yaşayan ülkelerden biri de Fransa oldu. Fransız gazetelerinde çıkan haberlere göre Elektrik İletim Şebekesi (RTE), ocak ayı itibarıyla vatandaşlara "elektrik tüketiminde tasarruf" çağrısında bulunabilir. Kapalı durumdaki nükleer reaktörlerin yeniden kullanıma sokulmasının zaman alacağı, bu süreçte elektrik sisteminin zorlanabileceği ifade edildi. Fransa'daki 56 nükleer reaktörden sadece 32'sini çalışır vaziyette olduğu hatırlatıldı.

Yorumlar (0)