Fransa'da hayat felç

Fransa'da geçtiğimiz sene Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hazırladığı tartışmalı emeklilik reformuna yönelik düzenlenen, Fransız tarihinin en büyük grevlerinden birinde hayat felç durumda.

DÜNYA 06.12.2019, 15:55 06.12.2019, 16:29
Fransa'da hayat felç

Birbirini izleyen Fransız hükûmetleri, emeklilik sistemini 30 yılı aşkın bir süredir değiştirmeye çalışıyorlar, ancak bu zamana kadar gelen her teklif sendikalı işçilerden şiddetli muhalefetle karşılanıyor.

Birçok protestocu grevi, sadece emeklilik planları hakkında değil, ülkenin sosyal güvenlik sisteminin aşınmasına karşı bir duruş olarak görüyor.

Yürüyüş, yolların kilitlenmesine neden oldu

Birçok işçi Cuma günü işe dönmeyi umuyordu. Abonmanlara sahip Fransızlar bisiklet veya mobiletler kiralayarak işe gitmeyi tercih etti. Bazıları ise toplu taşıma yerine arabalarını garajdan çıkardı. Bu da, Fransız şehirlerinde büyük trafik sıkışıklığına yol açtı. Paris bölgesinde 300 kilometreyi bulan trafik sıkışıklığı oluştu.

Ulaşım durma noktasında

Fransız demiryolu, yüksek hızlı trenlerin yüzde 90'ının ve bölgesel trenlerin yüzde 70'inin iptal edildiğini açıkladı. Fransız Sivil Havacılık otoritesi, havayollarına uçuş trafiğini merkez havalimanlarından yüzde 20'ye düşürmelerini emretti.

Daha adil bir sistem 

Kamu sektörü çalışanları, Fransa'nın 42 sektöre özgü emeklilik planlarına sahip olan mevcut sistemden puana dayalı bir emeklilik sistemine geçiş reformundan memnun değiller. Şu anda, demiryolu işçileri ve denizciler gibi bazı çalışanlar diğer işçilere kıyasla 10 yıl önce emekli olabiliyor. Cumhurbaşkanı Macron ise önerilen sistemin herkes için daha adil olacağını söylüyor.

Emeklilik tartışmaları

Macron'un söz konusu emeklilik reformu, otuz yıldır devam eden Fransız hükûmetinin emeklilik reform önerileri geleneğini takip ediyor. Her reform büyük gösterilerle karşılanıyor ve değişikliklerin hiçbiri emeklilik sistemini kolaylaştırmayı başaramadı.

Düşük emeklilik yaşında birleştiler

Emeklilik reformlarına karşı yıllarca süren protestolar, emeklilik yaşını düşük tutmayı başardı. Fransa'da emeklilik yaşı 62'ye yükseltildi. Bu, 2010 reformlarında 60 yaştan yükselmesine rağmen, OECD ülkeleri arasında Fransa bu alanda en düşük seviyede. Örneğin, Almanya'da emeklilik yaşı 67.

Birlikte daha güçlü mü?

Fransız sendika liderleri ülke çapında grevin arkasındaki itici güç ancak birleşik değiller. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) diğer sendikalar arasında en taviz vermeyen olarak dikkat çekiyor. CGT tüm emeklilik reform önerilerine karşı çıkıyor ve işçilerin ülkenin 8 petrol rafinerisinden 7'sini kilitlediğini söylüyor. Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) ise daha ılımlı ve puan bazlı sistem için önerilere açık olduğunu söylüyor.

Protestolarda havai fişekler

Protestoların çoğunluğu barışçıl yürüyüşlerden oluşurken, maskeli protestocular da otobüs duraklarını tahrip etti, vitrinleri parçaladı ve göstericiler Perşembe günü Paris'ten geçerken polise havai fişek attı.

Kırmızı ve Sarı Yelekliler

Sarı Yelek Hareketi, hükûmet ve eşitsizlik karşıtı protestolara dönüşmüştü. Sarı Yelekliler de protestolardaki yerini aldılar. Bu bakımdan, yetkililer olası şiddet eylemleri için kendilerini hazırlıyorlar. Birçoğu, Fransa'daki genel grevin sadece emeklilik haklarını değil ülkenin sosyal güvenliğini de koruduğunu söylüyor.

Çevik kuvvet polisi harekete geçti

Barışçıl protestolar, ayaklanmalara, kamu malına ve özel mülkiyete zarar vermeye dönüştükten sonra, güvenlik güçleri de önlemlerini yoğunlaştırdı. Şiddete başvuran protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan çevik kuvvet polisi birçok kişiyi de göz altına aldı.

Paris'te polis ve protestocular çatıştı

Polis, Perşembe günü Nantes, Montpellier, Paris ve diğer şehirlerde protestocularla çatıştı. Maskeli göstericiler ateş yaktı, birçok mağazaya ve yol üzerindeki araçlara zarar verdi.

Yorumlar (0)