Fransa'da halk sokağa döküldü

Fransa'nın başkenti Paris'te çok sayıda kişi, iklim değişikliğiyle mücadelenin yetersizliği ve ülkedeki hayat pahalılığını protesto etmek amacıyla sokaklara indi.

DÜNYA 16.10.2022, 21:00 17.10.2022, 17:33
Fransa'da halk sokağa döküldü

LFI (Boyun Eğmeyen Fransa) lideri Jean-Luc Melenchon'un çağrısıyla gerçekleştirilen gösteriyi, Yeşiller ve sol kesimleri temsilen Nupes (Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği) de destekledi.

Yerel saatle 14.00 sularında Millet Meydanı'ndan yürüyüşe geçen protestocular, Bastille Meydanı istikametine doğru ilerledi. Gösteriye Rouen, Marsilya, Lille gibi farklı şehirlerden gelenler de iştirak etti.

Protestocular, iklim değişikliğiyle mücadelede çok daha aktif bir politikanın takip edilmesi ve maaşların artırılmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim kampanyasındaki bazı vaatlerinden biri olan tartışmalı emeklilik reformundan geri adım atılmasını talep ediyor.

Akaryakıt krizi derinleşiyor

Fransa medyasındaki haber doğrultusunda, TotalEnergies'in petrol rafinerilerinin önemli bir kısmında eylül ayı sonundan beri başlayan grevlerde, bazı sendikaların anlaşma sağlamasına karşın ülkedeki en büyük işçi sendikası CGT, maaşlar için önerilen zammı yetersiz buldu.

CGT, TotalEnergies'in en önemli rafinerisi olan Donges ve Normandiya rafinerilerindeki grevleri 19 Ekim'e dek sürdüreceklerini duyurdu.

Bu arada, SNJ (Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği), CGT'nin, Fransa'da 18 Ekim tarihinde demir yolu personellerinin gideceği grevi tüm meslek gruplarının desteklemesi önerisine basın mensuplarının karşılık vermesi hususunda çağrı yaptı. 

'Mecburi çalıştırma' prosedürü devrede

Fransa'daki en büyük işçi sendikasının çağrısıyla ülkede rafineri personelleri maaşlarda yüzde 10 zam talebiyle eylül ayı sonunda greve gitmişti.

Grevden Fransa'daki çoğu rafineri olumsuz yönde etkilenmişti.

Grevlerin yayılmasının ardından Fransa'da benzin istasyonlarının önemli bir bölümünde akaryakıt sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı.

Pek çok yerde uzun benzin kuyrukları görülmüş, bazı bölgelerde akaryakıt satışına litre limiti getirilmişti.

Hükümet de krizin gıda, tarım, sağlık sektörü hizmetlerini zora sokması sebebiyle, çözüm olarak rafinerilerin bazılarında üretimin yapılmasını tesis etmek için belirli işçileri kapsayan 'mecburi çalıştırma' prosedürünü devreye almıştı.

Yorumlar (0)