Fransa'da emeklilik yaşı yükseltiliyor

Fransa Başbakanı Borne, yeni emeklilik reformu çerçevesinde emeklilik yaşını 64'e yükselteceklerini açıkladı.

DÜNYA 11.01.2023, 00:24
Fransa'da emeklilik yaşı yükseltiliyor

Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatlerinden biri olan emeklilik reformunun içeriğini paylaştı.

Halihazırda emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu Fransa'da 1 Eylül tarihi itibarıyla yasal emeklilik yaşının kademeli bir şekilde her sene üç ay artırılarak 2030 yılında 64'e çıkarılacağını aktaran Borne, 2027 senesinde emeklilik maaşının yüzde yüzünü alabilmek için 43 sene boyunca prim ödemek gerekeceğine dikkat çekerek, otomatik bir şekilde emekliliğe ayrılabilme hakkı olan 67 yaşı da muhafaza edeceklerini vurguladı. 

Çeşitli mesleklerdeki yıpranma payının da dikkate alınması gerektiğine işaret eden Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine dair 1 milyar avroluk fon oluşturulacağını dile getirdi.


(Borne)

Minimum emekli maaşı 1.200 avro olacak

Borne, en az emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine tekabül edeceğini söyledi. Böylelikle, minimum emekli maaşı aylık yaklaşık olarak 1.200 avro (24 bin lira) olacak.

Farklı emeklilik çeşitlerinin çoğuna son vereceklerini kaydeden Borne, bunun işe yeni başlayanlar için geçerli olacağını belirtti.

Bu arada, bahse konu reform çerçevesinde erken yaşta çalışmaya başlayanlar çok daha erken emekli olabilecek ve işçiler 44 seneden fazla çalışmak mecburiyetinde olmayacak.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, söz konusu reformunun 2030 senesinde 17,7 milyar avro getireceğini ifade etti. 



Muhalefetten tepki

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi vekili Mathilde Panot, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, hükümetin emeklilik projesini 'acımaz, adaletsiz ve çağ dışı' olarak niteleyerek "Netice: Borne asla utanmıyor." dedi. 

Geçen seneki seçimlerde cumhurbaşkanı adaylarından biri olan Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nden Jean-Luc Melenchon, kişisel sosyal medya hesabından, iktidarın duyurduğu emeklilik reformunu 'sosyal gerileme' olarak yorumladı.

RN (Ulusal Birlik) vekili Marine Le Pen, sosyal medya hesabında, "Fransızlar, haksız olan bu reformu engellemek amacıyla bütün kararlılığımıza güvenebilirler." ifadelerine yer verdi. 

Fransa'daki farklı sendikalar müşterek açıklamada bulunarak, mevzubahis reforma karşı 19 Ocak günü sokağa inme ve grev çağrısı yaptı. 


(Le Pen)

Yorumlar (0)