Fransa'da emeklilik reformu öfkesi: Yollar kapatıldı, uçuşlar iptal

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan "emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması" konulu reform, mecliste oylamaya sunulmadan 16 Mart'ta kabul edildi. Ülke çapında başlatılan gösterilerde yaklaşık 900 kişi gözaltına alındı. Birçok yol ve köprü, göstericiler tarafından kapatıldı. Ülkedeki öğretmenlerin yarısı greve katıldı.

DÜNYA 23.03.2023, 14:18 Hakan Öksüz
Fransa'da emeklilik reformu öfkesi: Yollar kapatıldı, uçuşlar iptal

Fransa'da emeklilik yaşının 2030'a kadar kademeli olarak 2 yıl uzatılmasını öngören emeklilik reformu, ülkede geniş çaplı gösterilerin düzenlenmesine neden oldu. Ülkedeki kitlesel grev hareketinin 9'uncusu başladı. Sokaklara akın eden protestocular, Charles De Gaulle Havalimanı'nın girişini kapattı.

Cumhurbaşkanı Macron'a öfke kusan binlerce kişi, tepkilerini sokakta gösterdi. Sosyal medyadan açıklamada bulunan Genel İş Sendikasının CDG kolu, saat 10.00 itibarıyla Charles De Gaulle Havalimanı'nın Terminal 1'e giden yolunu bloke ettiklerini duyurdu. Saint-Nazaire ile Lille gibi birçok şehirde köprü ve yollarda barikat kuruldu.

Öğretmenlerin yarısı grevde

Nanterre, Roubaix, Saint-Etienne, Lyon ve Paris'teki üniversitelerde de emeklilik reformu protesto edildi. Fransa'daki öğretmenlerin yaklaşık yarısının gösterilere katıldığı vurgulandı. Birçok lisenin de greve katıldığı belirtildi. Paris'teki müzeler, güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Paris'te yer alan Orly Havalimanı'nda yarın ve sonraki gün yapılması planlanan seferlerin yüzde 30'u iptal edildi. 

Fransa'da emeklilik reformu tartışmaları

Emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un başlıca vaatleri arasındaydı. Meclis, söz konusu emeklilik reformu üzerinde anlaşma sağlayamadı ancak Fransız hükümeti bunu aşmayı bildi. Mecliste ihtiyaç duyulan oranda destek görmeyen reforma dair tasarı, anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrası gereğince oylamaya sunulmadan doğrudan kabul edildi. 16 Mart'ta alınan kararın ardından ülkedeki gösteriler şiddetlendi. Yaklaşık 900 eylemcinin gözaltına alındığı kaydedildi. 

Yorumlar (0)