Fransa'da başörtüsü tartışması!

Fransa'da bölgesel konsey toplantısına izleyici olarak katılan bir kadının başörtüsünün çıkarılması istendi.

DÜNYA 13.10.2019, 10:15 13.10.2019, 10:43
Fransa'da başörtüsü tartışması!

Fransa'nın Dijon kentindeki bir sınıf, Bourgogne-Franche-Comté Bölgesel Konseyinin genel kurul toplantısını "demokratik bir meclisin işleyişini görmek" amacıyla izlemeye gitti. Okulun izniyle gezi sırasında öretmenlere ve öğrencilere yardımcı olmak için orada bulunuyordu fakat kadının başörtüsü, konsey toplantısında tartışma yarattı.

"Burada izin vermeyiz"

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) üyelerinden Julien Odoul, başörtülü kadını işaret ederek, "Ülkemizin laik gelenekleri adına, toplantıya katılan bu kişinin 'İslami başörtüsünü' çıkarmasını talep ediyoruz. Şu an kamuya açık bir binadayız, demokrasiyi temsil eden bir kurumdayız. Başörtüsünü sokakta veya kendi evlerinde diledikleri gibi takabilirler ama burada buna izin vermeyiz." ifadelerini kullandı.

Konseyde Odoul'un sözleri RN tarafından alkışlanırken, diğer partililer yasaya aykırı olmadığını ifade ederek RN'yi ve Odoul'u eleştirdi.

Hedef gösterilen kadının çocuğu yaşanan gelişmeler sebebiyle ağlamaya başladı ve kadının çocuğu teselli ettiği gözlemlendi. 

Sosyal medyada eleştiri

Kamuoyu, sosyal medya üzerinden RN'yi ve Odoul'u eleştirdi.

Sosyal medyada eleştiren isimlerden Fransa Laiklik Gözlemevi Genel Raportörü Nicolas Cadene, eleştirisinde "Yasayı yeniden okuyun. Terör saldırısı mağdurların ölümlerinden faydalanıp, insanları dışlamak için laiklik ilkelerini kullanmayı bırakın. Bir izleyici olarak bu kadın tarafsızlığa tabi değildi. Bölgesel konseyin işleyişini keşfetmeye gelen bu annenin, çocuğunun önünde küçük düşürülmesi ve tehdit edilmemesi doğru değil." şeklinde konuştu.

Fransa'da kamusal alanda başörtüsünü engelleyen bir yasa bulunmamakta.

2010'da çıkan yasa ile yüzü kapatan burka tarzındaki kıyafetler yasaklanmıştı. İlkokul ve liselerde de kadınların başörtüsü ile okula girmesi yasak, fakat üniversitelerde böyle bir yasak bulunmuyor.

Yorumlar (0)