Fransa'da akaryakıt krizi derinleşiyor

Bazı sendikaların petrol firmalarıyla anlaşma sağlamasına karşın, Fransa'daki en büyük işçi sendikası CGT, önerilen maaş zammını yetersiz bularak greve devam edeceklerini açıkladı.

DÜNYA 15.10.2022, 19:26 16.10.2022, 16:21
Fransa'da akaryakıt krizi derinleşiyor

Ülkede, akaryakıt krizine yol açan petrol rafinerileri grevinin çarşamba gününe dek süreceği kaydedildi.

Fransa medyasındaki haber doğrultusunda, TotalEnergies'in petrol rafinerilerinin önemli bir kısmında eylül ayı sonundan beri başlayan grevlerde, bazı sendikaların anlaşma sağlamasına kaşın ülkedeki en büyük işçi sendikası CGT, maaşlar için önerilen zammı yetersiz buldu.

CGT, TotalEnergies'in en önemli rafinerisi olan Donges ve Normandiya rafinerilerindeki grevleri 19 Ekim'e dek sürdüreceklerini duyurdu.

Bu arada, SNJ (Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği), CGT'nin, Fransa'da 18 Ekim tarihinde demir yolu personellerinin gideceği grevi tüm meslek gruplarının desteklemesi önerisine basın mensuplarının karşılık vermesi hususunda çağrı yaptı. 

Ülkede akaryakıt krizi

Fransa'daki en büyük işçi sendikasının çağrısıyla ülkede rafineri personelleri maaşlarda yüzde 10 zam talebiyle eylül ayı sonunda greve gitmişti.

Grevden Fransa'daki çoğu rafineri olumsuz yönde etkilenmişti.

Grevlerin yayılmasının ardından Fransa'da benzin istasyonlarının önemli bir bölümünde akaryakıt sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı.

Pek çok yerde uzun benzin kuyrukları görülmüş, bazı bölgelerde akaryakıt satışına litre limiti getirilmişti.

Hükümet de krizin gıda, tarım, sağlık sektörü hizmetlerini zora sokması sebebiyle, çözüm olarak rafinerilerin bazılarında üretimin yapılmasını tesis etmek için belirli işçileri kapsayan 'mecburi çalıştırma' prosedürünü devreye almıştı.

Yorumlar (0)