Fransa Başbakanından emeklilik reformu açıklaması

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede günlerdir tartışma konusu olan emeklilik reformu çerçevesinde açıklamalar yaparak emekli maaşı alabilmek için 64 yaşına kadar çalışılması gerektiğini ifade etti. 

DÜNYA 11.12.2019, 19:43
Fransa Başbakanından emeklilik reformu açıklaması

Edouard Philippe, düzenlediği basın toplantısında, 22 Ocak'ta emeklilik reformunun Bakanlar Kuruluna sunulacağını ve Şubat sonunda da Ulusal Mecliste tartışılacağını kaydetti.

Emeklilik sisteminde tek bir düzenin olacağını, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkları ve farklı emeklilik türlerinin kaldırılacağını vurgulayan Başbakan Philippe, emekli maaşının en az bin avro olacağını açıkladı.

Emeklilik reformunun 2022'de hayata geçirileceğini ifade eden Philippe, "Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975'ten önce doğanlar yeni sistemden etkilenmeyecek." açıklamasında bulundu.

Öte yandan ağır şartlarda çalışanların 2 yıl erken emekliliğe ayrılabileceğini söyleyen Başbakan Philippe, polis, jandarma ve itfaiyecilere tanınan bazı ayrıcılıkların da korunacağını aktardı.

Grev 7'nci gününde

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna karşı başlatılan grev 7'nci gününe girdi.

Grev nedeniyle başta Paris olmak üzere büyük kentlerde, son bir haftadır eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar söz konusu oluyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları yer alıyor.

Yorumlar (0)