Fransa - ABD krizinde yeni perde: Fransa, büyükelçilerini geri çağırdı

Geçtiğimiz günlerde ABD, İngiltere ve Avustralya'nı imzaladığı anlaşmanın ardından yeni kararlar alan Fransa, ABD ve Avustralya’da bulunan iki büyükelçiyi geri çağırdı.

DÜNYA 18.09.2021, 08:22
Fransa - ABD krizinde yeni perde: Fransa, büyükelçilerini geri çağırdı

ABD, İngiltere ve Avustralya’nın son günlerde yaptığı anlaşmalardan sonra Fransa yeni bir karar aldı. 

Büyükelçiler Fransa’ya çağrıldı: Derhal Paris’e dönün

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, istişare amacıyla ABD ve Avustralya’da büyükelçilerinin derhal geri çağrıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Drian, "Cumhurbaşkanı Macron'un talebiyle istişareler yapmak üzere Avustralya ve ABD’deki büyükelçilerimizi derhal Paris'e geri çağırma kararı alındı" sözlerini kullandı ve "Bu istisnai kararımız, ABD ve Avustralya tarafından 15 Eylül'de yapılan duyuruların istisnai ciddiyetine yönelik" açıklaması yapıldı.

Taarruz denizaltı programı durduruldu

16 Eylül'de, ABD Başkanı Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasında yapılan çevrim içi basın toplantısında, AUKUS isimli yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu çerçevede İngiltere ve ABD'nin, Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını açıklamıştı.

AUKUS anlaşmasının devreye girmesiyle birlikte Avustralya, 2015'ten bu yana maliyeti başlangıçta 43 milyar dolar olarak açıklanan, ardından 90 milyar dolara yükseltilen, Fransa ile yürüttüğü ve ülkede tartışmalara neden olan Taarruz Denizaltı Programı'nı durdurduğunu açıklamıştı.

“İhanete uğradık”

Bu duruma sert tepki gösteren Fransa Dışişleri Bakanı Drian, "Ciddi anlamda sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile bir güven ilişkisi kurmuştuk ve buna ihanet edildi." şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar (0)