Flaş gelişme: İşte İsrail ile vizeyi kaldıran ilk Arap ülkesi!

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında vize muafiyet anlaşmasına imza atıldı. Böylece Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ile vizeleri kaldıran ilk Arap ülkesi olarak kayıtlara geçti. 

DÜNYA 20.10.2020, 13:30 20.10.2020, 13:44
Flaş gelişme: İşte İsrail ile vizeyi kaldıran ilk Arap ülkesi!

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) bazı üst düzey isimlerin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) heyeti ile Tel Aviv'e geldiği öğrenildi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Steven Mnuchin'nin de aralarında yer aldığı yetkilileri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı. Ben Gurion Havalimanı'nda düzenlenen törene İsrail Maliye Bakanı Yisrael Katz,  İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İsrail Büyükelçisi olan David Friedman katılım gösterdi. 

Konuşma yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, normalleşme anlaşmasına arabuluculuk eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'e teşekkürlerini sundu. Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) desteği sayesinde bugünlere gelinebildiğini ifade etti. 

Söz konusu törenden sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında şu anlaşmalar imzalandı:

Vize muafiyeti anlaşması,

Ekonomik iş birliği anlaşması,

Havacılık anlaşması,

Yatırımların korunması anlaşması.

Böylece Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ile vizeleri kaldıran ilk Arap ülkesi olarak kayıtlara geçti. 

Ne olmuştu?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında 15 Eylül günü "ikili ilişkileri normalleştirmek" için anlaşma imzalanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) arabuluculuk ettiği anlaşma, Beyaz Saray'da imzalanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump, Orta Doğu'ya senelerdir bölünme ve çatışmaların hâkim olduğunu, bu anlaşma ile tarihin akışının değişeceğini ve yeni bir dönemin açılacağını söylemişti. 

Değişik kökenlere ve inançlara sahip insanların barışçıl bir şekilde beraber yaşayabileceklerini iddia eden Trump, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında sağlık, ticaret, turizm ve güvenlik gibi konularda kritik anlaşmalara imza atılacağını duyurmuştu.

Trump, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi atayacağını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)