First Lady, savaşı yorumladı: “Eşime bir şey olacak diye endişeliyim”

Ukrayna’da devam eden çatışmalar ve ülkedeki son durum ile ilgili açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenski, “Ülke olarak çok büyük acılar yaşıyoruz. Eşime bir şey olacak diye endişeliyim” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 13.04.2022, 12:03
First Lady, savaşı yorumladı: “Eşime bir şey olacak diye endişeliyim”

Vogue dergisine özel açıklamalarda bulunan First Lady Olena Zelenski, savaşın başından bu yana çocuklarını koruyabilmek için mücadele ettiğini belirtti. Artık sıradan bir Ukraynalı gibi yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Olena Zelenski, ilk patlama sesine kadar böyle bir savaşın çıkacağına inanmadığını da sözlerine ekledi. 

“Çocuklarımı korumaya çalışıyorum”

Ukrayna halkının çok ağır bir imtihandan geçtiğini söyleyen First Lady, “Ülkemizde yaşayan sıradan bir vatandaş gibi yaşıyoruz. Tek bir dileğimiz var, artık savaş bitsin ve barış sağlansın. Her an aklım eşimde ve ona bir şey olacak diye endişeliyim. Çocuklarımı korumaya çalışıyorum. Bu konuda elimden gelen her şeyi yapıyorum” şeklinde konuştu. 

“Ben ilk patlamaya kadar bu işgale ihtimal vermedim”

Rus işgalinin başladığı günü hiçbir zaman unutamadığını dile getiren Olena Zelenski, “O anı unutmak mümkün değil. Günü normal bir gün gibi başlamıştı. Çocuklarımızın okul telaşı vardı. Onların peşinde ben de koşturuyordum, günlük rutin işlerimi hallediyordum. Ama rahat bir ortam yoktu. Hep bir işgal dedikodusu vardı. Ama ben ilk patlamaya kadar buna ihtimal vermedim. Bu çağda kim böyle bir şey yapabilir diye düşündüm” ifadelerini kullandı. 

“Eşimin bana söylediği tek şey, ‘Başladı’ oldu”

Gece 4 sularında ilk patlama sesini duyduklarını belirten Zelenski, “İlk başta patlama olduğunu anlamadım. Neler olduğunu anlamaya çalıştım. Eşime baktım, kendisi yatakta değildi. Yataktan kalkınca onu fark ettim. Çoktan hazırlığını yapmış ve giyinmiş vaziyetteydi. Bana söylediği tek şey ‘Başladı’ oldu” dedi. 

“Ukraynalı çocuklarımızın bu ortamı görmek zorunda kalması çok üzücü ve acı bir durum”

9 yaşında bir oğlu ve 17 yaşında bir kızı olduğunu hatırlatan Olena Zelenski, “Onlara bu konuda herhangi bir şey izah etmeye gerek yok. Diğer Ukraynalı çocuklar gibi her şeyin farkındalar ve neler olup bittiğini anlıyorlar. Ukraynalı çocuklarımızın bu ortamı görmek zorunda kalması çok üzücü ve acı bir durum. Şu aşamadan onlardan bir şey saklamak mümkün değildi. O sebeple bizler de gerçekçi bir şekilde davranıyoruz. Çocuklarımla her konuyu detaylı şekilde konuştuk. Merak ettikleri sorular vardı, hepsini yanıtladım. Bazen acılarımızı birbirimizle paylaşmak aileyi daha da rahatlatabiliyor” ifadelerini kullandı. 

“Yaşanan bu işgal girişimi, Ukrayna halkını tek bir vücut haline getirdi”

Ukrayna topraklarında görülen bu işgal girişiminin kabul edilemez olduğunu dile getiren First Lady, “Yaşanan bu işgal girişimi, Ukrayna halkını tek bir vücut haline getirdi. Bu da muhtemelen bizi işgal etme niyetinde olanların en büyük yanlışıydı. Bizler Ukraynalıyız, ilk önceliğimiz ve kimliğimiz bu. Bizi paramparça etmek ve iç savaş çıkarmak istediler. Bu istekleri de olmadı. Ukraynalılar bunları görüyoruz. Ülkemizin hangi vatandaşı öldürülse, işkence görse, tecavüze uğrasa biz de aynı acıyı toplumca yaşıyoruz. Ukraynalılar şuan birlik ve beraberliği en üst seviyede yaşıyor” dedi. 

“O günden bu yana eşimin sesini yalnızca telefonda duyabiliyorum”

Savaşın ilk günlerinde duygusal davranma lüksleri olmadığını söyleyen Zelenski, “Bizim duygusal davranma gibi bir şansımız yoktu ama çocuklarımızın duygusal konumları çok önemliydi. Onlarla ilgilendik. Onlara yardımcı olmaya çalıştık. Ben hep güler yüzlüydüm. Durumun kontrol altında olduğunu hissettirmeye çalıştım. Babalarını ne zaman göreceklerini sık sık soruyorlardı. Ben de onlara ‘Yakında’ diyerek yanıt veriyordum. Savaşın başlarında eşimin bizimle olacağını düşünüyordum ama kendi ofisi adeta bir karargâha dönüştü. Çocuklarımla birlikte orada bulunmama izin verilmiyordu. Güvenli bir noktada saklanmamız söylendi. Öyle bir yer mi var gerçekten, orası da ayrı bir konu. O günden bu yana eşimin sesini yalnızca telefonda duyabiliyorum” ifadelerini kullandı. 

“Bizler artık barışın sağlanmasını ve huzur içinde yeniden düzenimizi kurmayı istiyoruz”

Şu anki yaşamı hakkında da bilgiler veren Zelenski, “Diğer Ukrayna vatandaşlarından bir farkım yok. Onlar nasıl yaşıyorsa biz de aynı durumdayız. Bizler artık barışın sağlanmasını ve huzur içinde yeniden düzenimizi kurmayı istiyoruz. Her an eşime bir şey olacak diye endişeliyim. Bir anne olarak elimden geldiğince çocuklarımı korumaya ve bu süreci hep birlikte atlatmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.  

“Askerler aç kalmasın diye ekmek pişiren büyüklerimiz var”

Ukrayna halkının başlattığını bu büyük direnişin kendisine umut olduğunu dile getiren Zelenski, açıklamalarının son bölümünde şunları kaydetti:
“Ailem de dâhil herkes ordumuza yardımcı olabilmek için seferber olmuş durumdalar. Herkes ne kadar imkânı ve gücü varsa devleti adına bir şey üretmeye çalışıyor. Askerler aç kalmasın diye ekmek pişiren büyüklerimiz var. Artık halkımız zaferi görmek ve barış içinde yaşamak istiyor. Ukrayna halkı, kendine ve zafere inanıyor.”

Yorumlar (0)