Firavun Tutankhamun iki ülke arasında kriz çıkardı

Firavun Tutankhamun'un altın büstünün İngiltere'de satılması Mısır'ın tepki göstermesine neden oldu.

DÜNYA 09.07.2019, 08:29
Firavun Tutankhamun iki ülke arasında kriz çıkardı

Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani başkanlığında toplanan komite, İngiltere'de satılan Firavun Tutankhamun'un altın büstü ile ilgili yasal işlemler için bir hukuk bürosunun görevlendirilmesi kararı aldı.

Mısır, milattan önce 1334-1325 yıllarında hüküm süren Firavun Tutankhamun'un altın büstünün satışına engel olmadığı gerekçesiyle İngiltere yönetimini eleştirdi.

"Kurtarılan Tarihi Eserler Ulusal Komitesi", Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani başkanlığında başkent Kahire'de bir araya geldi.

İngiltere'de gerçekleştirilen müzayede ve bununla ilgili izlenecek prosedürün masaya yatırıldığı toplantıya eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas ile Dışişleri, İçişleri ve Adalet bakanlıklarından yetkililer de katıldılar.

Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada, İngiltere yönetiminin, altın büstün satılmaması konusunda kendisinden beklenen desteği göstermemesinin garip karşılandığı belirtildi. 

Yazılı açıklamada, dava açmak için gerekli tüm yasal işlemleri başlatmak üzere bir İngiliz hukuk bürosunun görevlendirilmesine karar verildiği açıklandı.

Londra'daki Christie's müzayede evinin internet sitesi üzerinden 4 Haziran'da yapılan yazılı açıklamada, Firavun Tutankhamun'un altın büstünün İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen müzayedede yaklaşık 6 milyon dolara satıldığı ilan edilmişti.

Yorumlar (0)