Finlandiya ve Estonya’dan sert çıkış: Onlara vize vermeyin

Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rus vatandaşlarına vize verilmemesi gerektiğini savundu.

DÜNYA 10.08.2022, 10:55
Finlandiya ve Estonya’dan sert çıkış: Onlara vize vermeyin

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşı sonrası Batı dünyası ve Rusya arasındaki gerginlik devam ediyor. Rus vatandaşlarının Avrupa ülkelerine yönelik turistik ziyaretlerden men edilmesi gerektiğini savunan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, devlet televizyonu YLE’ye sert açıklamalarda bulundu. Rusya’nın aylardır saldırgan tutumunu sürdürdüğünü belirten Marin, “Rusya, Avrupa üzerine doğru harekete geçmiş ve savaşı başlatmış bir ülke konumundadır. Hala bu süreci yaşarken, Rusların sanki hiçbir şey olmamış gibi Avrupa ülkelerine gelmesi ve turistik gezilerine devam etmesi bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil. Ruslara uzun bir süre vize verilmemesi gerekir” dedi. 

“Avrupa’yı ziyaret etmek bir ayrıcalıktır”

Marin’in bu açıklamalarından kısa süre sonra Estonya Başbakanı Kaja Kallas da benzer söylemlerde bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden konuya dair görüşlerini paylaşan Kallas, “Avrupa’yı ziyaret etmek insan hakları ile ilgili bir durum değildir. Avrupa’yı ziyaret etmek bir ayrıcalıktır. Saldırgan tavırların devam ettiği bu ortamda Ruslara karşı daha sert ambargolar uygulanmalı ve vize kısıtlamasına tabi tutulmalıdırlar. Bu konuda Avrupa Birliği kesinlikle harekete geçmeli” ifadelerini kullandı. 

Hava sahasını Rus uçaklarına kapatmışlardı

Rusya’nın Ukrayna işgalini başlatması sonrası harekete geçen Avrupa Birliği, hava sahasını Rus uçaklarına kapatmıştı. Hava yoluyla Avrupa’ya giriş yapamayan Ruslar, komşu ülkeler olan Finlandiya ve Estonya’ya kara yolundan giriş yaparak Avrupa Birliği ülkelerine geçiş yapabiliyor.

Yorumlar (0)