Finlandiya'nın NATO üyeliğine onayını İsveç basını nasıl gördü?

Meclis'te yapılan oylamanın sonrasında Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmasına dair kanun teklifi kabul edildi. Alınan karar Finlandiya basınının yanında ittifak üyeliği için Macaristan ve Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç basınında da geniş çaplı yer buldu.

DÜNYA 31.03.2023, 13:39
Finlandiya'nın NATO üyeliğine onayını İsveç basını nasıl gördü?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılmış olan oylama ile NATO'ya üyelik yolunun açılması Finlandiya basınında geniş bir yer buldu.

Ülkenin en büyük gazetesi olan Helsingn Sanomat Meclis'teki onay sonrasında Erdoğan'ın yasayı imzalamak için 15 günlük bir süresi olduğunu yazdı. İsveç'in ise hala üyelik için Türkiye ile Macaristan'ın onayını beklediğinin altını çizdi.

Lapin Kansa gazetesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini oy birliği ile kabul ettiğini duyurdu. Yayımlanan haberde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Finlandiya'nın katılımının NATO ailesini daha güvenli ve daha güçlü hale getireceğine dair sözlerine vurgu yapıldı.

Savon Sanomat gazetesi, yakında Finlandiya'nın NATO üyesi olacağını yazdı. Yayımlanan haberde Meclis'teki oylama sonrasında Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto'nun NATO'nun 30 üye ülkesine teşekkürlerini sunduğu ifada edildi.

İlta Sanomat, Finlandiya'nın üyelikle dikkatini diğer NATO ortaklarının endişe duyduğu tehditlere çevireceğini yazdı. Yayımlanmış olan haberde, "Bu bizi gelecek yıllar için Çin tartışmasına daha da yakınlaştıracak." denildi.

Aamulehti gazetesinde ise İsveç'in geride kalmasının uzun dönemde bir hata olacağı değerlendirmesi yer aldı. Finlandiya'nın komşusunun NATO'ya girmesini sağlamak maksadıyla her şeyi yapmak zorunda olduğunun altı çizildi.

"İsveç hala onay bekliyor"

Finlandiya'nın üyeliğinin Meclis'te onaylanması İsveç basınında da geniş çaplı yer buldu. Aftonbladet gazetesi konuya ilişkin, "Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğine evet dedi." manşetiyle çıktı.

Yayımlanan haberde "İsveç hala Macaristan ve Türkiye'den onay almış değil. Kararının ne zaman verilebileceğine ilişkin herhangi bir tarih ise belirlenmedi." denildi.

Expressen gazetesi ise, "Türkiye, Finlandiya'ya evet oyu verdi." dedi.

Böylece Finlandiya'nın savunma ittifakına üyelik için gerekli olan bütün oylara sahip olduğu dikkat çekildi. Sydsvenskan gazetesi ise "İsveç beklemeyi sürdürmeli." dedi.

Yorumlar (0)