Finlandiya, genç çalışanlara ihtiyaçlarının olduğunu duyurdu 

Ülkede hızla artan yaşlı nüfus sebebiyle işgücü kriziyle karşı karşıya kalındı. Finlandiya Başbakanı, çok sayıda yabancı çalışana ihtiyaçlarının olduğunu belirtti. 

DÜNYA 23.06.2021, 10:34
Finlandiya, genç çalışanlara ihtiyaçlarının olduğunu duyurdu 

Finlandiya, dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip olan ülkelerden biri konumunda. Tarihi ve turistik yapısı ile turistlerin göz bebeği olan ülke, şu anda işgücü kriziyle karşı karşıya. Yaşlı nüfusunun fazla olması bakımından “Birleşmiş Milletler’in en yaşlı ülkeleri” sıralamasında ikinci sırada bulunuyor. Bu durum da ülkede çalışan genç kesimin azalması ve yabancı işçi göçü almaya başlaması anlamına geliyor. 



Finlandiya’nın resmi ajanslarının dün yaptığı açıklama ise “Olağanüstü sayıda yabancı çalışana ihtiyaç bulunuyor.” şeklindeydi. Belirtilene göre özellikle metal işçileri, denizcilik ve bilişim uzmanları ile sağlık çalışanlarına büyük oranda ihtiyaç duyuluyor. 

Senede 30 bin göçmen işgücüne ihtiyaç var 

Hükümet ise 5 buçuk milyonluk Fin halkının kamu hizmetlerini sürdürmek ve emekli maaşı açığını kapatmak amacıyla göç seviyesinin senede iki katına çıkartılması gerektiği konusunu vurguluyor. Bu da senede 20 ile 30 bin arasında göçmen işçiye ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. 



“İş yerleri devriliyor” 

Finlandiya Akademisi tarafından yapılan araştırmaya göre hükümetler ve iş yerleri, devrilme aşamasına gelmiş durumda. Bunun sebebi ise grileşen (yaşlanan) nüfus. 

Göçmen karşıtlığı sorunu 

Finlandiya, dünya genelindeki tüm ülkelerle karşılaştırıldığında özgürlük, adalet, cinsiyet eşitliği ve yaşam kalitesi konusunda en yüksek puana sahip ülkelerden biri. Ayrıca yolsuzluk, suç ve kirliliğin de en az olduğu ülkelerden biri. Fakat ülkenin bu denli çekici olmasına karşın Fin halkında göçmen karşıtlığı ve yabancı istihdamına karşı olma gibi duygular fazlasıyla mevcut. Bu konuya en büyük destekçi ise aşırı sağ Fin Partisi. Parti, her seçim öncesinde bu düşüncelerini yineliyor. 



Fahiş fiyatlar, soğuk hava ve dil sorunu 

Ülkeye daha önce göç etmiş bazı meslek gruplarından kişiler, bir senelik iş hayatını dolduramadan ülkelerine döndüler. Finlandiya’da işe başlayan ve birkaç ay sonra ülkesine dönen birkaç hemşirenin aktardığına göre ülke çok soğuk ve fiyatlar oldukça uçuk. Ayrıca bir türlü anlaşılamayan ve çözülemeyen dil sorunu da işin bir diğer olumsuz kısmı. 

Ülkeyi terk edenlerin çoğu iyi eğitimli 

Son on senede Finlandiya, genç nüfusunun çoğu tarafından terk edildi. Bu durumda ülkedeki fahiş fiyatların söz konusu olduğu düşünülüyor. Öte yandan yapılan araştırmaya göre ülkeyi terk eden gençlerin çoğu da yüksek eğitim derecelerine sahip kişiler.  



Finlandiya’nın önde gelen şirketleri, dünya genelindeki genç nüfusu ülkeye çekmek için uluslararası bir kariyer sitesi kuruyor.

Yorumlar (1)
Mahmut doğan 3 yıl önce
Yaşam standartları çok iyi diyo şahsen imkanım olsa giderim