Finlandiya'dan üçlü görüşme açıklaması: Biraz ara verelim

Rasmus Paludan'ın Kuran-ı Kerim yakma protestosu, İsveç ile Türkiye arasındaki gerilimi artırdı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO üyelik süreci kapsamında Türkiye ile yapılan üçlü görüşmelere ara verilmesi gerektiğini söyledi. Haavisto, "Ortamın biraz sakinleşmesi gerekiyor." dedi.

DÜNYA 24.01.2023, 11:08 24.01.2023, 17:02 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan üçlü görüşme açıklaması: Biraz ara verelim

Aşırı sağcı Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kuran-ı Kerim yakma provokasyonu, son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu. İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde yaşanan olay, tepkilere neden oldu. İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un 27 Ocak'ta yapılması planlanan Türkiye ziyareti iptal edildi. 

Paludan'ın tepkilere neden olan Kuran-ı Kerim yakma protestosu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin başlatılmasına yönelik görüşmelerle ilgili soru işaretleri doğurdu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye ile yapılan görüşmelere ilişkin açıklamada bulundu. 

Haavisto: "Ortamın yatışmasını beklemeliyiz"

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında yapılan üçlü görüşmelere ara vermenin en iyisi olacağına değinen Haavisto, "Ortamın biraz sakinleşmesi gerekiyor. Birkaç hafta ara vermek, en iyisi olacaktır. Türkiye, İsveç'te yaşananlar nedeniyle bir hayli kızgın. Mevlüt Çavuşoğlu ile dün konuştum. İletişimi devam ettirme konusunda aynı fikirlere sahibiz. Türkiye'deki seçim süreci nedeniyle orada işler bir hayli yoğun." değerlendirmesinde bulundu.

"İsveç'siz devam etme seçeneğini düşünmeliyiz"

Protestocuların, İsveç ile Finlandiya'nın güvenliğini tehlikeye attığına işaret eden Haavisto, İsveç olmadan NATO görüşmelerine devam etme seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi. Finlandiya Dışişleri Bakanı, "Gerekirse bu strateji üzerinde düşünmeliyiz. Bu durum hem bizim hem de İsveç'in güvenliği için önemli olacaktır." dedi.

Polis eşliğinde provokatif gösteri

21 Ocak Cumartesi günü polis koruması eşliğinde Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önüne giden Danimarkalı Rasmus Paludan Kur'an-ı Kerim ile ilgili konuştuktan sonra Hz. Muhammed ile ilgili hakaret içerikli bir karikatürü basına gösterdi. Daha sonra elindeki Kuran-ı Kerim'i yakan Paludan, çevrede bulunan bazı kişilerden tepki gördü. Eylemin ardından Paludan, polis koruması eşliğinde tekneyle bölgeden ayrıldı.

İsveç Dışişleri Bakanı: "Protestoyu desteklemiyoruz"

Olaya ilişkin açıklamada bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, "İsveç'te geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğü var. Öte yandan hükümet olarak biz bu protestoyu desteklemiyoruz. İslamofobik provokasyonların korkunç boyutlara ulaştığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)