Finlandiya'dan NATO'ya çağrı: Acilen girmeliyiz!

Ülkesinin NATO'ya üyelik süreci hakkında konuşan Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, "NATO üyelik başvurumuz hakkında üye ülkeler arasında fikir ayrılıkları olabilir. Sayın Erdoğan'ın şüphe duyduğu bütün belirsizlikleri gidermeye hazırız." dedi.

DÜNYA 20.05.2022, 21:48 22.05.2022, 10:27 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan NATO'ya çağrı: Acilen girmeliyiz!

İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın tehditleri sonrası NATO üyelik sürecini başlatmaya karar verdi. France24 Televizyonu'na demeç veren Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, NATO'ya üyelik sürecinin hızlandırılması gerektiğini bildirdi.

"Şu an gri bölgedeyiz"

Finlandiya'nın, Batı'nın önemli bir parçası olduğunu belirten Tuppurainen, "Henüz NATO üyesi değiliz. Dolayısıyla NATO'nun sağladığı güvenlik garantilerinden yararlanamıyoruz. Gri bir bölgedeyiz. Mümkün olan en kısa sürede bu bölgeden çıkmalıyız. NATO'ya üye olmamız, hem bizim için hem de NATO için daha iyi bir seçenek. Bu nedenle sürecin hızlandırılması için çağrı yapıyoruz." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşın, Avrupa'nın güvenlik anlayışında ciddi bir değişikliğe sebep olduğunu kaydeden Tuppurainen, "Bu durum bizim de güvenlik konusunu daha ciddiye almamızı sağladı." diye konuştu.

"Finlandiya toplumu, NATO'ya katılmamızı istiyor"

Bakan Tuppurainen, "Finlandiya toplumu, NATO'ya katılmamızı istiyor. Meclis'te yapılan oylamada 188 evet oyuna karşılık 8 ret oyu geldi. Parlamentonun ve halkın bize verdiği mesaj gayet açık: NATO üyesi olmak. Rusya, bizim kararlarımıza karışamaz. Söz hakları yok. Sadece kabul etmek zorundalar. Ukrayna'daki savaş, çok kolay şekilde Avrupa'ya yayılabilir. Bunun tedbirini almak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile anlaşabiliriz"

Finlandiya'yı NATO'da istemeyen Türkiye ile anlaşabileceklerine değinen Tuppurainen, "İki ülke, terörle mücadelede ortak hedefleri paylaşıyor. NATO üyelik başvurumuz hakkında üye ülkeler arasında fikir ayrılıkları olabilir. Bu doğal. Sayın Erdoğan'ın şüphe duyduğu bütün belirsizlikleri gidermeye hazırız. Ortak bir zeminde buluşacağımıza olan inancım tam." dedi.

Yorumlar (0)