Finlandiya'dan 'NATO' ve 'Türkiye' mesajı

Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna ülkemizin karşı çıkmasına dair, "Haziran ayının sonunda Madrid'de gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi'nden evvel bu hususun çözüme kavuşturulmasını umut ediyorum. Elbette neyin ne olacağını göreceğiz fakat mevcut duruma çözüm bulmak için hazır durumdayız." dedi.

DÜNYA 02.06.2022, 18:15
Finlandiya'dan 'NATO' ve 'Türkiye' mesajı

Antti Kaikkonen, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusunu ve savunma kapasitesini, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'nın başkent Helsinki'de gerçekleştirdiği medya ziyareti çerçevesinde bir grup basın mensubuna değerlendirdi.

"Tarihi bir adım"

Ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararını İsveç ile aynı zamanda aldığını kaydeden Kaikkonen, "Bu bizim için tarihi bir andı. Bu, Avrupa siyasi tarihine geçen bir adım." şeklinde konuştu.

Kaikkonen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı savaşın Avrupa güvenlik seviyesini temelden bozduğunu dile getirerek, "Ülkemizin de askeri bir saldırıya maruz kalma ihtimalini göz önünde bulundurarak NATO'ya üye olup savunma ve güvenlik desteğimizi en yüksek seviyeye çıkarma kararı aldık." dedi. 

"Toplum olarak krize hazırız"

Kaikkonen, ülkesinin, savunma kapasitesini geliştirmek ve korumak adına sistematik bir şekilde yatırım yaptığının altını çizerek, "An itibarıyla savaş filomuzu 64 adet yeni F-35 savaş uçağıyla değiştiriyoruz. Toplum olarak krize hazır durumdayız." şeklinde konuştu. 

NATO'ya başvuru sürecine dair ise Kaikkonen, "Bütün müttefiklerle yakın bir ilişki kurmayı heyecanla bekliyoruz ve sürecin hızlı bir şekilde ilerleyeceğini umut ediyoruz." dedi.

Ülkesinin NATO'nun en önemli partnerlerinden biri olduğunu ve savunma kapasitesi yönünden NATO'ya üye olmaları durumunda herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyleyen Kaikkonen, İttifak'a üye olmanın Finlandiya'ya ne katacağına dair soruya, "Uzun vadeli, yararlı ve değerli bir çözüm. Bizim için en önemli şey ise NATO'nun beşinci maddesi." ifadelerini kullandı. 

"Çözüm bulmaya hazırız"

Kaikkonen, ülkemizin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itiraz etmesi hakkındaki bir suale ise İttifak'ın açık kapı politikası takip ettiğini kaydederek, "Haziran ayının sonunda Madrid'de gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi'nden evvel bu hususun çözüme kavuşturulmasını umut ediyorum. Elbette neyin ne olacağını göreceğiz fakat mevcut duruma çözüm bulmak için hazır durumdayız." cevabını verdi.

Yorumlar (0)