Finlandiya'dan NATO süreci yorumu: İsveç olmadan da gireriz

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyelik sürecine ilişkin son kararı Türkiye'nin vereceğini kaydetti. İsveç ile birlikte NATO'ya girmek istediklerini vurgulayan Niinistö, "Sadece bizi almaları durumunda 'hayır, istemiyoruz' diyemeyiz. Kararı Türkiye verecek." dedi.

DÜNYA 18.02.2023, 15:24 Hakan Öksüz
Finlandiya'dan NATO süreci yorumu: İsveç olmadan da gireriz

Almanya'da 59. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyelik sürecine değindi. Türkiye'den kendileri hakkında gelen olumlu açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını belirten Niinistö, "Bununla birlikte NATO'ya İsveç ile birlikte katılmayı tercih ediyoruz. İsveç'ten önce üye olmak gibi bir talebimiz yok." dedi.

"Sadece bizi NATO'ya alırlarsa bunu reddedemeyiz"

NATO üyeliklerine ilişkin kararın Türkiye'nin elinde olduğunu hatırlatan Finlandiya Cumhurbaşkanı, "Sadece bizi almayı tercih edebilirler. Bu bizim için zorlu bir durum olur. Çünkü İsveç'in alınması da bizim için hayati öneme sahip. Öte yandan böyle bir durumda 'NATO'ya girmek istemiyoruz' da diyemeyiz. Bunu yapmamız mümkün değil. İsveç ile birlikte birliğe girmek istesek de son karar, Türkiye'nin." ifadelerini kullandı.

Danimarka Başbakanı Frederiksen: "Sıradaki hedef Moldova olabilir"

Konfernansta konuşma yapan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna'yı işgale girişen Rusya'nın sıradaki muhtemel hedefinin Moldova olabileceğini ileri sürdü. NATO sınırlarının savunmasını düşünürken Gürcistan, Moldova ve diğer komşu ülkeleri de hatırlamaları gerektiğine vurgu yapan Frederiksen, "Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun ne kadar cesur olduğunu biliyorum. Yine de Rusya tehlikesine karşı savunma harcamalarını artırmalıyız. Ukrayna'ya daha çok silah göndermeli ve daha çok bağışta bulunmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)