Finlandiya'da babaların "doğum izni" annelerle eşitleniyor

Finlandiya hükümeti, yeni çocuk sahibi ailelerde anne ve babalara eşit ücretli izin verileceğini açıkladı.

DÜNYA 05.02.2020, 17:43
Finlandiya'da babaların "doğum izni" annelerle eşitleniyor

Finlandiya hükümeti, tüm ebeveynlere aynı miktarda yeni çocuk izni vermek için harekete geçti. Hükümetin yeni planında ücretli iznin toplamda 14 ayı bulması öngörülüyor. Böylelikle ebeveyn başına 164 gün ücretli izin düşecek.

Adımı "refahı ve cinsiyet eşitliğini artırmak" olarak niteyelen Sağlık ve Toplumsal İşler Bakanı Aino-Kaisa Pekonen, ayrıca ebeveynlerin ilişkilerini de güçlendirmek için böyle bir adım attıklarını açıkladı

Bekar ebeveynler 328 gün izin yapabilecek!

Finlandiya'daki güncel sistemde annelere 4 ay civarı bir izin verilirken babalara çocuk 2 yaşını doldurana kadar 2 ay izin veriliyor. Babaların şu anki sistemde sadece dörtte biri 2 aylık babalık iznini kullanıyor. Yeni sistemde ise ebeveynlerin her birine 164 gün izin sağlanacak ve bu iznin 69 günü diğer ebeveyne aktarılabilecek. Bekar ebeveynler ise 328 günlük iznin tamamını kullanabilecek.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ülkesinin cinsiyet eşitliği konusunda gidecek çok yolu olduğunu ve çok az sayıda babanın çocukları küçükken onlarla vakit geçirebildiğini söylemişti.

Yorumlar (0)