Finlandiya Büyükelçiliği, 30 sene aradan sonra Bağdat'ta yeniden açıldı

Finlandiya, 30 yıla yakındır kapalı olan Irak Büyükelçiliğini iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri güçlendirmek için yeniden açtı.

DÜNYA 15.11.2019, 16:55
Finlandiya Büyükelçiliği, 30 sene aradan sonra Bağdat'ta yeniden açıldı

Irak'ın başkenti Bağdat da dahil olmak üzere uzun zamandır hükümet karşıtı protestolar sürerken Finlandiya, yaklaşık 30 senedir kapalı olan Irak Büyükelçiliğini tekrardan açtı.

Irak'ın Finlandiya Büyükelçisi olarak göreve atanan Vesa Hakkinen, büyükelçiliğin tekrardan açılmasının Finlandiya ve Irak arasındaki ticari ilişkiler konusunda büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Bunun yanında; Finlandiya, Irak'ın yeniden yapılandırılmasına da yardımcı olmayı hedefliyor.

Ayrıca, 2015 yılında 20 bine yakın Iraklının Finlandiya'ya iltica ettiği belirtilirken, Finlandiya'ya göç eden Irak vatandaşlarının iltica başvurularının reddedilip Irak'a geri gönderilmeleri iki ülke arasında problemli bir konu olmaya devam ediyor. Finlandiya Büyükelçiliğinin açılması sonrasında bu konunun da ele alınacağı tahmin ediliyor.

Vesa Hakkinen, dört kişilik diplomat ekibinin İsveç Büyükelçiliğinin de yer aldığı binada çalışmaya başlayacağını açıkladı. 

Finlandiya, 1991 yılında Körfez Savaşı esnasında Irak'taki Büyükelçiliği kapatmıştı.

Körfez Savaşı'nda ne olmuştu?

Saddam Hüseyin, Kuveyt’in Basra eyaletine bağlı olduğunu ve bu nedenle de Basra’nın Irak hükümetine ait olduğunu düşünmüş ve bu düşünceyle 2 Ağustos 1990’de Kuveyt’i işgal etmiştir. Irak’ın Kuveyt’i işgali üzerine Amerika’nın öncülüğündeki Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısırında aralarında bulunduğu 28 koalisyon üyesi ülke Irak’a savaş açmıştır. Bu savaş tarihte Körfez Savaşı, Birinci Körfez Savaşı veya Çöl Fırtınası Harekâtı olarak anılmaktadır.


 

Yorumlar (0)