"Filistinlilerin de hayatı önemli" diyerek harekete geçtiler!

İsrail'in ilhak planları Fransa'da protesto edildi. Eylemciler, Filistin'in yaşayacağına ve Filistin için özgürlük istediklerine dair sloganlar attılar. 

DÜNYA 28.06.2020, 10:44 28.06.2020, 10:50
"Filistinlilerin de hayatı önemli" diyerek harekete geçtiler!

Fransa'nın başkenti Paris'te, İsrail'in ilhak planları ile yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerine tepki göstermek amacıyla yüzlerce protestocu, Nation Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. 

Protestocuların, İsrail'in ilhak planlarına karşı sloganların yazılı olduğu pankartlar ile Filistin bayrakları taşıdıkları görüldü. 

"İsrail'e yaptırım uygulansın" talebi

"İsrail'e boykot uygulanması gerektiğine", "Filistin'in mücadeleyi kazanacağına" ve "Filistin'e özgürlük geleceğine" dair sloganlar attıkları duyulan protestocular, İsrail'e karşı yaptırım uygulanmasını talep etti.

Protestolarda geniş çaplı güvenlik tedbirlerinin alındığı ve pek çok Fransız siyasetçinin de eylemlere katıldığı fark edildi. 

Yalnızca Paris'te değil, Saint-Etienne, Lyon, Marsilya, Montpellier ve Strazburg şehirlerinde de İsrail karşıtı protestolar düzenlendi. 

Ne olmuştu?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 28 Ocak günü sözde Orta Doğu barış planını duyurmuştu. Planda, Batı Şeria'da bulunan ve yasa dışı olan Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail toprağı" olarak nitelendirilmesi ve İsrail'in Ürdün Vadisi'ndeki egemenliğini devam ettirmesi gibi maddelerin bulunduğu görülmüştü. 

İsrailli ve ABD'li yetkililerden meydana gelen bir komisyon, sözde Orta Doğu barış planının ardından belirtilen yerlerin ilhakı konusunda Batı Şeria'da haritalandırma sürecine adım atmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz tarafından imzalanan koalisyon anlaşmasına göre, Netanyahu 1 Temmuz günü itibarıyla Ürdün Vadisi ile Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "ilhak" edilmesini kabine ya da meclisin onayına götürebilecek.

Yorumlar (0)